0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Dünya Emeklilik Haftası: Finansal Geleceğinizi Planlayın ve Emeklilik Hazırlıklarına Başlayın

YAŞAM

07.07.2023

hybrid

Her sene 30 Haziran tarihinde kutlanmaya başlanan Dünya Emeklilik Günü ve Haftası Türkiye Emekliler Derneği çerçevesinde anılır. Farklı emekli derneklerinin bir araya geldiği bu anlamlı gün 2010 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Kutlamalar için 30 Haziran tarihinin seçilme nedeni ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Haziran 1927 tarihinde emekli olmasıdır. Emeklilerin varlığına ve sorunlarına dikkat çekilen Emekliler Haftası’nda birikim ve deneyimin önemine dikkat çekilir. Her emekli birey geçmişte verdiği emek ve işgücünün karşılığını ilerleyen dönemlerde alır. Emeklilik sonrasında yaşam kalitesinin ve refah kalitesinin yüksek olması adına bu kişilere devlet tarafından destek verilir.

Dünya Emeklilik Haftası Nedir?

Genellikle emeklilik yaş almak ve bir kenara çekilmek olarak tanımlanır. Emeklilik ile birlikte ilgili kişi işten ayrılır ve kendisine herhangi bir karşılığı olmadan her ay maaş verilir. Bu maaşın miktarı ise çalışma süresince ödenen primlere göre belirlenir.

Bu dönem konforun daha da arttığı ve sevilen işlere en çok vaktin ayrıldığı dönemdir. Ülkemizde emekliler SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere üç gruba ayrılır, yüksek konforlu yaşam amacı tüm gruplar için geçerlidir.

Dünya Emekliler Haftası kapsamında ise emeklilerin talepleri ve çözülmesi gereken sorunlar ele alınır. Bu özel hafta kapsamında emeklilerin yaşadığı sorunlar daha fazla gözler önüne serilir. Üretimin ve emeğin değerinin kutlandığı hafta boyunca kendini insanlığa ve millete hizmet etmeye adayanlar sevgiyle anılır.


30 Haziran Dünya Emekliler Günü Tarihçesi

İş hayatında olan herkesin merak ettiği soruların başında “Ne zaman emekli olacağım?” sorusu gelir. Bu sorunun yanıtı işe giriş tarihi, kişinin yaşı, ödenen toplam prim gibi durumlara göre farklılık gösterir. Emekli olmaya hak kazananlar çalışma gücünü ve becerilerini kullanmayı bırakıp dinlenmeye geçerler. İşten ayrıldıkları için gelir kaynakları ortadan kalkar ve kendilerine devlet tarafından maaş bağlanır.

Emeklilik kavramı ilk olarak Roma’da ortaya çıkmıştır. Augustus döneminde devlet yetkisiyle kurala bağlanan emeklilik savaşçılar için verilmiştir. Ancak bu yükümlülük nedeniyle Roma devletinin fazla zorlandığı ve bunun yıkımına neden olduğu belirtilir. Zamanla emekliliğe benzer uygulamalar olan kilise rahiplerinin dul kalan eşlerinin emekliliği, kabile üyelerinin ve gazilerin bakımı, öğretmenlerin emekliliği, yaşlılık ve malullük sigortası gibi uygulamalara geçildiği görülür.

Türkiye’de Emeklilik

Emekliler Günü ve Haftası kapsamında asıl amaç emeklilerin mağduriyetlerinin giderilmesidir. Ülkede güvensizlik ve belirsizlik gibi durumların oluşması emekliler açısından da sorun teşkil edecektir. Yaşanan ekonomik kriz ve küresel salgın gibi durumlar belirsizliğin ve güvensizliğin artmasına neden olacaktır. Her bir emekli çalıştığı süre boyunca verdiği emeğin karşılığını emeklilik döneminde alacağından devlet bunu desteklemek adına çalışmalar yapar. Gelişen ekonomi kapsamında emeklilerin sahip olduğu sosyal ve ekonomik haklarda iyileştirmeler yapılır. Bayram dönemlerinde verilen ikramiyeler ve benzer uygulamalar sayesinde emeklilerin daha iyi koşullarda yaşam sürdürmesi hedeflenir.


Emeklilik Dönemine Nasıl Hazırlanmak Gerekir?

Emeklilik döneminde çalışılan dönemin karşılığı olarak her birey yalnızca kendini güvence altına almış olur. Kişiler kendiyle birlikte sevdiklerini de güvence altına almak istediğinde hiç vakit kaybetmeden birikimli hayat sigortası yaptırabilir. Sigorta boyunca yapılan ödemelerin sonunda bu tutar toplu ödeme olarak geri alınabilir. Ödenen sigorta primleri vergi matrahından düşülebilir. Yaşam standartlarını güvence altına alan birikimli hayat sigortası ekonomik durumun her zaman istenen seviyede olmasını sağlar. Sigortaya ilişkin poliçe en fazla 20 yıl için düzenlenir ve prim ödemeleri peşin ya da senelik, 6 aylık, 3 aylık taksitler halinde ödenebilir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar