0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarihteki Yeri

YAŞAM

25.07.2022

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Tarihteki Yeri

Tarihin en büyük kahramanlık destanlarından birine sahip olan 30 Ağustos Zafer Bayramı her yıl ülkemizde coşku ile kutlanır. Bir yıl kadar süren hazırlık döneminin ardından düşmanı yurttan atmak için verilen bu mücadele 30 Ağustos tarihinde zaferle sonuçlanmıştır. 1922 yılında o tarihte Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde yapılan Büyük Taarruz Türk ordusunun şanlı mücadelesi ile bitmiştir. 26 Ağustos tarihinde başlayan ve 30 Ağustos tarihinde son bulan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da diğer ismi ile Büyük Taarruz Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ulusal ve resmi bir bayram olarak anılır. Sembolik olarak 30 Ağustos tarihi ülke topraklarının geri kazanıldığı günü ifade eder.

30 Ağustos Zafer Bayramı Neden Kutlanır?

Türk milletinin şanlı tarihinin dönüm noktası olarak kabul edilen 30 Ağustos 1922 tarihi düşman ordusunu tamamen yurttan atmak amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu hedefle 1 yıl boyunca hazırlık yapılmış olup Başkomutan Mustafa Kemal Paşa taarruzu başlatmıştır. Harekat topçu ateşleri ile birlikte şafak vakti başlamış ve düşman işgalinde bulunan tüm noktalar Türk ordusu tarafından tek tek ele geçirilmiştir. Mücadele için 26 Ağustos tarihinde ilk adım atılmış ve 30 Ağustos tarihinde Dumlupınar’da zafer elde edilmiştir. Bu savaşta Mustafa Kemal birliklere “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri!” emrini vermiştir. Mustafa Kemal tarafından verilen emri ordular başarı ile yerine getirmiştir.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Tarihteki Yeri Nedir?

Her sene 30 Ağustos tarihinde resmi bayram olarak kutlanan Zafer Bayramı Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşmiştir. Yapılan Büyük Taarruz süresince 27 Ağustos tarihinde Afyonkarahisar’da, 30 Ağustos tarihinde Kütahya’da, 1 Eylül tarihinde Gediz’de, 3 Eylül tarihinde Tavşanlı ve Emet’de, 9 Eylül tarihinde İzmir’de Türk orduları zafer elde etmiştir. Taarruz başlangıcında Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa Afyon Kocatepe’ye geçmiştir. Muharebenin başlangıcında Türk ordusu süngü hücumu yaparak birkaç saat içinde Tınaztepe’yi kontrol altına almıştır. Sonrasında ise Belentepe ile Kalecik Sivrisi düşmanların elinden kurtarılmıştır. 29 Ağustos gecesinde komutanlar durum değerlendirmesi yapmışlar ve taarruzun kısa sürede bitmesine karar vermişler, buna ilişkin önlemler almışlardır. Kendini Sigorta ile Koru!


30 Ağustos Zafer Bayramı Ne Zaman İlan Edildi?

Gizli bir harekât olarak planlanan Büyük Taarruz için ilk adım Kurtuluş Savaşı’nda atılmıştır. Burada amaç Türk ordusunun işgalci güçlere son vermesi ve kesin darbeyi vurarak onları Anadolu’dan atmasıdır. Bunu gerçekleştirmek adına 20 Temmuz tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’e Başkomutanlık yetkisi verilmiş, taarruz kararı Haziran ayında alınmıştır. 26 Ağustos’u 27 Ağustos’a bağlayan gece sabaha karşı savaşın başlangıcı olmuştur. Zaferle sonuçlanan bu mücadele ilk olarak 1924 tarihinde Başkumandan Zaferi olarak kutlanmış, 1926 yılında Zafer Bayramı ismi ile anılmaya devam etmiştir. Hem ulusal hem de uluslararası alanda büyük yankı uyandıran bu zafer o günden bugüne dek deniz, kara ve hava kuvvetleri tarafından kutlanmaktadır.

30 Ağustos Zafer Bayramı Önemi

Türk tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Zafer Bayramı Türklerin tarih boyunca gösterdikleri milli olma bilincinin en güzel örneklerinden biridir. 1919 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri’nin izni ile Yunan Ordusu İzmir’e çıkarma yapmıştır. Bu durumda Türk ordunun iki seçeneği vardır. Ya işgal güçlerine teslimiyet ya da yıkılan bir ülkeyi tekrar ayağa kaldırmaktır. Büyük bir azim ile yılmadan yoluna devam eden Türk ordusu Türk Cumhuriyeti’nin temellerini sağlam bir şekilde atmıştır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar