İlk olarak 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde ilan edilen Dünya Çevre Günü, Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan kararla resmiyet kazanmıştır. Çevrenin korunması için farkındalık yaratmak ve bu korumayı artırmak amaçlı kutlanan günde çeşitli etkinlikler düzenlenir.
Dünya genelinde iklim krizi ve küresel ısınma ciddi bir boyut kazandıkça her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü daha da önemli hale gelir. Dört bir yanda çevre için aynı amaç uğruna bir araya gelen insanlar iyileştirmeler adına önemli adım atarlar. Çevre koruma bilincinin üst düzeye çıktığı bu günde çevre sorunlarına da dikkat çekilir. Günümüzde insanların doğadan taleplerinin giderek artması ve çevrede canlıların zarar görmesi, bu tür günlerin önemini artırır.
Dünya Çevre Günü Ne Demek?
İnsanlarda çevre bilincini oluşturmak amaçlı yapılan Dünya Çevre Günü etkinlikleri her yıl farklı temalar ile düzenlenen bir gündür. 2022 yılı için tema “tek bir dünya” olarak belirlenmiştir. Doğa ile uyumlu, sürdürülebilir, daha yeşil ve daha temiz bir çevre için çeşitli programlar yapılacaktır. Hem bugünkü hem de gelecek nesiller için önemli olan bu günde doğal ekosistemi tehdit eden sorunlar ciddi bir şekilde ele alınır.
Geniş bakış açısıyla incelenen sorunlar için etkili çözüm önerileri sunulur ve hayata geçirilir. Doğal kaynakların geri dönülemeyen bir hayati sınıra ulaştığı düşünüldüğünde çevre ile ilgili çalışmaların bir an önce yapılması gerektiği gerçeği ortaya çıkar. Bu nedenle pek çok kişi Dünya Çevre Günü’nde neler yapılır sorusuna yanıt aranmalıdır.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün Amacı Nedir?
5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri ile özellikle pandemi döneminde doğa için çeşitli faaliyetlerin yürütülmesi gerekliliği görülmüştür. Doğanın iyileşmesi ve kendine gelmesi amacıyla düzenlenen etkinlikler çevreye zarar veren etkenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılmasını hedef alır. Doğanın korunması için bilinçlenmeyi sağlayan çalışmalar çoğu insanın harekete geçmesini sağlar.
Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak yaşam kalitesini artıracaktır. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerekir. Doğal kaynakların ihtiyatlı ve dengeli kullanımı gelecek kuşakları güvence altına alacaktır. Dünya çevre temizlik günü kapsamında kamuya açık ortamlarda kirliliği önlemek, atıkları yeniden değerlendirerek ekonomiye katkıda bulunmak, içme ve kullanma suyunda temizlik ile hijyeni sağlamak, solunan hava kalitesinin iyileştirilmesi, çevrenin korunması ile ilgili AB düzenlemelerine uyum gibi noktalara dikkat etmek gerekir.
Dünya Çevre Günü’nde Ne Yapılır?
Sağlıklı ve huzurlu bir dünyada yaşam sürmek için neredeyse herkesin Dünya Çevre Günü’nde ne yapılır sorusuna yanıt araması gerekir. Bu amaçla şunlara dikkat edilmelidir:
- Çöpler biriktirilmeden kaldırılmalı,
- Su tasarrufu sağlanmalı, diş fırçalarken su açık bırakılmamalı,
- Geri dönüşüm fikirleri değerlendirilerek atıklar en uygun şekilde değerlendirilmeli,
- Atıkların sulara karışması önlenmeli,
- Yakıtların tam şekilde yakılması sağlanmalı,
- Elektrikli cihazlar kullanılmadıkları zaman kumanda yerine tamamen prizden fişi çekilerek kapatılmalı,
- Kanalizasyon borularında patlamalar varsa bunlar hiç beklemeden yetkili kişilere bildirilmeli,
- Alışverişlerde bez çantalar tercih edilmeli,
- Toprakta verimi artırmak için atılan gübre ve ilaçlar bilinçsiz şekilde kullanılmamalı, bu amaçla ziraat mühendislerine danışılmalı,
- Kirli sularda yüzülmemeli, bu sularda avlanan balık ve diğer deniz canlıları tüketilmemeli
5 Haziran Dünya Çevre Günü Nasıl Kutlanır?
Her yıl bir tema kapsamında gerçekleşen Dünya Çevre Günü kutlamaları için bir önceki yılın teması ekosistem restorasyonu olarak belirlenir. Önceki yıllarda “biyoçeşitlilik, hava kirliliği ile mücadele, plastik kirlilik ile mücadele, bizim dünyamız bizim habitatımız bizim evimiz” gibi farklı temalar takip edilmiştir. Bu temalara özel olarak düzenlenen etkinliklere dünyanın dört bir yanından katılım olur.
Çevre ile alakalı problemlere dikkat çeken işletmeler, aktivistler, sivil toplum kuruluşları, ünlüler ve pek çok kişi bu özel günde etkinliklere katılım gösterir. Dünya çapında 143 ülkenin katılımı ile kutlanan çevre günü geniş kapsamlı bir bilinirliğe sahiptir. Bu durumun getirdiği avantajla her yıl çevre ile ilgili birçok önemli adım atılır.
Çevreyi Korumak için Öneriler
Yalnızca 5 Haziran’da değil her günün çevreyi koruma bilinciyle geçmesi gerekir. Yenilenebilir enerjiye geçiş yapmak, satın alınan ürünler ile ilgili bilgi sahibi olmak, sürdürülebilir yaşamın gerekliliklerine göre hareket etmek bu amaçla yapılabilecek çalışmalardan bazılarıdır. Çevre günü amacıyla düzenlenen kampanyalara dahil olmak ya da bu tür organizasyonlara bağışta bulunmak da faydalı sonuçlar verecektir. Yapılacak tüm çalışmalar gelecek kuşaklara örnek olacaktır. Çevre bilincinin oluşması için mutlaka erken yaşlarda önlem alınmalıdır.
Dünya gününde ne yapabilir sorusuna gençlerle birlikte çözüm aramak ileriki nesillerin daha bilinçli yetişmesini destekleyecektir. Özellikle son dönemlerde sürdürülebilir yaşam tarzı daha da yaygın hale gelmiş olup bu amaçla pek çok yerde sempozyum, seminer, eğitim programları vb. faaliyetler yürütülür. Çevresel etkinlikleri ve programları daha fazla kişiye ulaştırmak adına sosyal medya kullanımı da her zaman önemli bir araç olacaktır.