0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Aile İçindeki Stres ve Anlaşmazlıklarla Başa Çıkma Yöntemleri

Psikoloji

07.09.2022

Aile İçindeki Stres ve Anlaşmazlıklarla Başa Çıkma Yöntemleri

Aile içindeki stres sıklıkla görülen bir durum olup bunun altında yatan farklı pek çok neden vardır. İletişimi engelleyen ve problem çözümlerini önleyen strese karşı bilinçli olmak önemlidir. Stresle başa çıkma yollarını bilmek sorunların büyümeden çözülmesini sağlayacaktır. Ortaya çıkan bu problemlerin nedenleri arasında yeni bir bebek doğumu, çocuğun okula başlaması ya da okul değiştirmesi, işsizlik, taşınma, ailede hastalık ya da ölüm yaşanması, maddi yetersizlik, eşler arasında anlaşmazlık, çocuğun okul başarısının düşük olması gibi sebepler yer alır. Bu tür sorunlara karşı uygulanacak çözümler farklılık gösterebilir. Kısa sürede etkili sonuçlar almak adına profesyonel uzman desteğine başvurmak faydalı olacaktır.

Aile İçindeki Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Aile içindeki sorunlar tüm bireyleri ilgilendirdiği için ortaklaşa çözüm yolları aramak gerekir. Bizim problemimiz mantığı ile ilerlemek ve problemin sorumluluğunu ortak olarak yüklenmek olumlu sonuç verecektir. Ortak şekilde ilerleyen ailelerin sorunları daha kolay çözdüğü görülür.

Aile içi çatışmalar dönem dönem yaşanmakta olup bunun nedenleri iki kişinin farklı değer, yaklaşım, ihtiyaç ya da beklentilere sahip olmasıdır. Eğer kişi amacına ulaşma konusunda kendisi engellenmiş hissederse bu durumda tartışma kaçınılmaz olacaktır. Bu tür tartışmaların büyümemesi adına asıl konuya bağlı kalmaya, bir taraf konuşurken diğer tarafın dinlemesine ve eski konuları açarak var olan durumu büyütmemeye özen gösterilmelidir. Başka konulara girmek yeni küskünlüklere ve stresin daha fazla büyümesine yol açacaktır.


Aile İçindeki Stresi Azaltmak için Ne Yapılmalı?

Stresi azaltmak için öfkeyi ve sıkıntıyı biriktirmemek gerekir. Aksi halde beklenmedik anlarda önceki öfke patlak verecek ve var olan stres daha da büyüyecektir. Kişiler kendilerini farklı alanlara yönlendirmeli ve kendilerini rahatlatacak hobiler edinmelidir. Aile üyelerinin hataları olgunlukla kabul edilebilmeli, sahip olunan aileye kıymet verilmelidir. Eğer aile üyeleri bir şey anlatmak istiyorsa mutlaka dinlenmeli, bir problem varsa konuyu tam anlamadan kimseyle tartışılmamalıdır. Kırıcı ya da incitici bir söz söylemeden iyice düşünülmeli, iş haricinde dinlenmek ve eğlenmek için ekstra vakit ayrılmalıdır. Yorgunluk, gerginlik ve stres tartışmayı tetikleyeceğinden bu gibi hallerde tartışmaya karşı daha temkinli olunmalıdır.

Aile İçi Stres Nasıl Anlaşılır?

Günlük yaşamda herkes zaman zaman stres yaşamakta olup yaşanılan toplumda şiddet, yerinden edilmiş olma, sıkıntılı ya da hayat tarafından tehdit edilir gibi hissetme stresin göstergesi olarak kabul edilir. Stres kendini vücutta farklı şekillerde belli eder. Açlık hissetmeme, boyun ve omuz ağrısı, boğazda yumru, baş ağrıları, mide rahatsızlığı, göğüste ağrı, kasların gerilmesi en belirgin stres belirtileri arasında yer alır. Hatta bazı kişiler stres sebebiyle hastalanır ve vücutlarında döküntüler, bağırsak sorunları ya da enfeksiyon kaynaklı hastalıklar yaşarlar. Stresli kişiler uyku sorunu yaşarlar ve hemen sinirlenirler. Sık endişelenip kendilerini sürekli yorgun hissederler, ayrıca iştahlarında dalgalanmalar da görülür.


Aile Anlaşmazlıkları için Öneriler

Günlük yaşamda aile içi anlaşmazlık sıklıkla yaşanmakta olup bunları önlemek amacıyla dünyayla bağlantı kurmak ihmal edilmemelidir. Yani kişi nerede ve kiminle birlikte olduğunu fark etmeli, ne yaptığının bilincinde olmalıdır. Sıkıntı veren düşüncelerden ve hislerden uzaklaşmak her zaman iyi gelecektir. Bu kişiler daima değerlerine uygun şekilde hareket etmeli, nazik olmaya özen göstermelidir. Akıllı, sevgi dolu, cesur, koruyucu, sakin, sorumluluk sahibi, kararlı, özverili ve ilgili bireylerin olduğu ailelerde stres yok denecek kadar azdır. Bu tür duygular kişinin dünyaya, kendine ve etrafında bulunan kişilere nasıl bakmak istediği ile ilişkilidir.