Dünya genelinde 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanır. Bu özel günde farkındalık yaratmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenir. Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen günde temel amaç farkındalık yaratmak ve toplumu daha bilinçli hale getirmektir. Genellikle down sendromu toplum tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak görünse de genetik bir farklılık olarak tanımlanır.
Dünya genelinde 6 milyon civarında down sendromuna sahip kişi bulunur. Her toplumda görülebilen down milliyet, ülke ya da sosyo ekonomik durum fark etmeden her yerde ortaya çıkabilir. Sendromla ilgili erken yaşlarda yapılabilecek farkındalık çalışmaları toplumun daha bilinçli olmasını ve sendroma sahip olan kişilere daha hoşgörülü davranmasını sağlar.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Anlamı
Erken ve sürekli eğitime dikkat çekmek amacıyla her yıl kutlanan Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü sorumluluk bilincini geliştirir. Bir kromozom anomalisi olan down sendromu durumu hücre bölünmesi sonucunda yaşanan yanlış bölünme ile olur. Sıradan bir insanın vücudunda kromozom sayısı 46’dır. Sendromun görüldüğü kişilerde ise 3 adet 21 kromozomu olduğundan, toplam sayı 47 olur. Bu sayı ve sendroma ilişkin tanı doğumdan hemen sonra ya da kısa bir süre sonra koyulur. Bazı rahatsızlıklara karşı daha yatkın olan bu kişiler, uygun eğitim programına dahil edildiklerinde toplumsal hayata başarıyla uyum sağlarlar.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü ve Önemi
Down sendromu olan bireyler fiziksel özellikler bakımından benzerdir. Çekik ve küçük gözler, kıvrık serçe parmak, avuç içinde tek çizgi, kalın ense, kısa parmaklar ve ayak başparmağının diğer parmaklara göre daha açık olması belirgin özellikler arasındadır. Bu kişilerin sağlık kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Zihinsel ve fiziksel gelişimleri diğer bebeklere göre daha geri olduğu için çevrelerindeki kişilerin gerekli önlemleri almaları önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre down sendromu her 800 doğumda bir görülür. Dünya genelinde yaklaşık 6 milyon sendromlu birey vardır. 21 Mart tarihinde insanların tanı ve eğitimler hakkında bilgilenmeleri sağlanır. Kromozomla ilgili bozukluklar hakkında tarama testleri yapmak ve insanların USG incelemeleri hakkında bilgi edinmelerini sağlamak bu özel günün temel amaçları arasındadır.
Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü
Ülkemizde genetik farkındalık ile ilgili yapılan çalışmalar, ortalama 100.000 civarı insanın down sendromunu taşıdığını gösterir. 21 Mart tarihinde bu insanların haklarını savunmak için açıklamalar yapılır. Genetik farklılığa sahip kişiler daha hassas bir yapıya sahip olduğundan bu kişilerin topluma kazandırılması için etkinlikler düzenlenir.
Sendrom ile ilgili belirtiler anne karnında görülmeye başlanır. Günümüzde sağlık alanında kullanılan teknolojiler kromozom sayısı farklılığının hemen ortaya çıkmasını sağlar. Hamileliğin 15. haftasına kadar farklı testler yapılır ve ultrason görüntüleri ile bebekte down sendromu olup olmadığı anlaşılır. Farklılığın belirgin bir tedavisi olmasa da insanlar 21 Mart başta olmak üzere tüm dönemlerde bu farklılık ile nasıl yaşamaları gerektiğini öğrenirler.
21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Etkinlikleri
21 Mart Down Sendromu gününde bu bireylere gereken önemin verilmesi ve imkanlarının geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılır. Sendromlu bireylerin hak ettikleri özel eğitim ve rehabilitasyonu erken dönemde alabilmeleri önemlidir. Bu eğitim ile bireyler okula ve işe gidebilirler, arkadaş edinebilirler, gelecekleri ve hayatları için karar verebilirler. Gerekli destek ile hayata katılabilen down sendromlu kişiler için bireysel ayrımcılık ve olumsuz tutumlara maruz kalma durumu önlenir. Mevcut çalışma imkanları ve iş sahalarının artırılması için etkinlikler düzenlenir.