Hasta olmadan tedbir almak hastalıklarla mücadelede en iyi sonucu verir. Özellikle kış mevsiminde hastalık riski daha da arttığından ortaya çıkan sağlık sorunlarına karşı önceden hazır olmak gerekir. Soğuk ve kuru hava sebebiyle solunum yollarının hassaslaşması enfeksiyon riskini artırır. Ani hava değişimlerine vücut zor uyum sağladığından bunu destekleyecek tedbirler almak önemlidir. Bu amaçla kışın hastalıklardan korunmak için şunlara dikkat edilebilir:
1. Dengeli Beslenin
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin esas koşulu dengeli ve iyi beslenmektir. Besin değerleri yönünden zengin beslenmek, öğünlerde meyve ve sebzeye ağırlık vermek her zaman daha sağlıklı olacaktır. Doğal besinler tüketirken mevsiminde olan ürünleri seçmek gerekir. Organik ve sağlıklı beslenme sayesinde vücut direnci daima yüksek olacaktır. Fast food beslenme, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar yerine bol su içmeye ve haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir.
2. Vücut Sıcaklığını Koruyun
Vücut sıcaklığının aniden değişmesi adeta hastalıklara davetiye çıkarır. Özellikle dışarıdayken titreme oluyorsa bu durum vücudun ısı kaybettiğini gösterir. Cildin soluk ve soğuk olması, uykusuzluk ve halsizlik hissi, yürürken nefes darlığı ve zorlanma gibi durumlar varsa vücut sıcaklığının dengesi bozulmuş demektir. Bu gibi hallerde hiç vakit kaybetmeden sıcak ortama girmek gerekir. Sıcaklık dengesini sağlamak adına mevsimine uygun giyinmeye de dikkat edilmelidir. Soğuk havalarda normalden fazla ince giyinmek hasta olma riskini daha da artırır. Dışarıya çıkarken hava durumuna göre giyinilmelidir.
3. Kalabalık ve Kapalı Ortamlardan Uzak Durun
Kapalı ve kalabalık ortamlarda daha az vakit geçirilmelidir. Bu tür ortamlarda hasta insanların bulunma ve virüslerin bulaşma ihtimali daha fazladır. Bunu önlemek için daha havadar ve sakin yerler tercih edilmelidir. Benzer durum toplu taşıma kullanımı için de geçerlidir. Özellikle mevsim geçişlerinde ekstra titiz davranılmalıdır.
4. Kan Değerlerinizi Ölçtürün
Kandaki mineral ve vitamin değerleri sağlık durumu ile ilgili net bilgi verecektir. Kişi kendini çok sağlıklı hissettiği bir dönemde bu değerlerde eksiklik gözlenebilir. Bunu önlemek ve zamanında müdahale etmek adına takviye besin tüketimi ihmal edilmemeli, düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
5. Bol Sıvı Tüketin
Bilindiği üzere su içmenin vücuda sayısız faydası vardır. Hem yaz hem de kış aylarında vücudun suya ihtiyacı fazladır. Bu ihtiyacı karşılamak için yetişkinlerin günde en az 2 litre su içmeleri gerekir. Vücudun sıvı ihtiyacı ne kadar az olursa hastalık riski de o kadar düşük olacaktır. Yüksek ateşli ve enfeksiyonlu hastalıklarda bol sıvı tüketmek iyileşme sürecinin de hızlı olmasını sağlayacaktır.
6. Hijyene Özen Gösterin
Kış hastalıklarından korunmak denildiğinde ilk sırada elleri yıkamak gelir. Bulaşıcı hastalıkların büyük bir kısmı kişiden kişiye eller aracılığıyla geçer. Kalabalık yerlerde yüzey teması daha fazla olduğundan riski en aza indirmek adına el yıkamaya özen gösterilmelidir. Sık sık elleri yıkamak kişiyi pek çok hastalığa karşı koruyacaktır.
7. Düzenli Egzersiz Yapın
Spor ve egzersiz yapmanın vücuda çok sayıda faydası vardır. Özellikle kışın açık havalı ve güneşli günlerde dışarıda yürüyüş yapmak hem bağışıklığı destekleyecek hem de kişinin ruhsal açıdan kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Kaliteli ve düzenli uykuya paralel şekilde yapılan egzersiz mutlaka vücut tipine uygun olmalıdır. Hareketli yaşam tarzı kilo kontrolünü de sağlayacağından gerekli hallerde kişiye özel profesyonel destek almak gerekir. Ağır egzersizler çeşitli rahatsızlıkları bulunanlar için uygun olmayacaktır. Açık ve kapalı mekan egzersizleri arasından en uygun olan tercih edilmeli, düzenli aralıklar ile aksatılmadan yapılmalıdır. Elde edilen sağlığı korumak ve riski en aza indirmek için özel sağlık sigortası yaptırmak da koruyuculuğu artıracaktır.