0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

En Çok Rastlanılan 6 Kadın Hastalığı ve Nedenleri

SAĞLIK

17.08.2022

Bazı hastalıklar kadınlarda yaygın olarak görülür ve bunlarla ilgili önceden bilgi sahibi olmak erken tanı ve teşhis açısından büyük öneme sahiptir. Hastalıkların sebepleri, tedavi yöntemleri geniş bir yelpaze oluşturur ve özellikle üreme çağındaki kadınlarda daha fazla ortaya çıkar. En çok görülen kadın hastalıkları ve nedenleri şu şekildedir:

1. Adet Düzensizliği

Düzenli adet döngüsüne göre her ay yumurtalıklar beyinden salgılanan hormon ile uyarılır ve yumurta hücresi büyür. Gebelik için rahmin içindeki doku kalınlaşır ve gebelik harici dönemlerde bu doku dışarı atılır. Ancak adet düzensizliği görülen hallerde bu durumda aksamalar yaşanır. Genellikle hormonlarla ilgili bozukluklar sebebiyle ortaya çıkan düzensizlik kist, polip, miyom gibi durumların habercisi olabilir. Çoğunlukla tedavisi için doktor tarafından ilaç programı uygulanır. Patolojik sebeplerde ise cerrahi işleme başvurulur.

2. Vajinal Akıntı

Kadınlarda sıklıkla görülen vajinal akıntı sorunu eğer normal döngüsünde ortaya çıkıyorsa herhangi bir sorun teşkil etmez. Yumurtlama döneminde görülen akıntı rahmin ağzındaki engelin sıvı haline gelip akmasıyla oluşur ve gebeliğe zemin hazırlar. Kokusuz ve renksiz olan akıntıların olumsuzluğu yoktur. Ancak akıntı renkli ve kokulu ise bu durumda doktora başvurmak gerekir. Bazı kadınlar akıntının temizlenmesi adına sabun, antibakteriyel madde gibi malzemeler kullanır. Fakat bu tür maddeler vajenin doğal florasını bozduğundan zararlıdır. Akıntının durumuna göre tedaviye gerek olup olmadığına karar verilecektir. Renkli akıntı enfeksiyonun varlığına da işaret edebilir. Bunun kararı uzman doktor tarafından yapılan muayene ile netleşir.

3. Kısırlık

Hamileliğin oluşması hormonlar ile alakalı bozukluklar ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle engellenebilir. Eğer çiftlerin bilinen bir rahatsızlığı yoksa 1 yıl boyunca korunmasız şekilde cinsel ilişkiye girmeleri önerilir. Bu süre içerisinde gebelik oluşmadıysa altında yatan bir sebebin olduğuna işaret eder. Hormon testleri, rahim için film çekimi, erkeğin sperm ölçümü gibi uygulamalarla gebeliğin oluşmamasının sebebi öğrenilir. Eğer kısırlık var ise buna çözüm olarak tüp bebek, aşılama, yumurtlamanın planlanması gibi tedavi yöntemleri uygulanır.


4. İdrar Kaçırma

Belli bir yaştan sonra sıklıkla görülen idrar kaçırma problemi kadınlarda sıklıkla ortaya çıkar. Özellikle menopoz döneminde daha fazla yaşanan bu durum östrojen seviyesinin düşmesi ile dokularda zayıflama ve gevşeme nedeniyle görülür. İri bebek doğurmak da idrar kaçırmaya yol açan durumlar arasında yer alır. Bunu önlemek için gebelik sırasında yapılacak olan pelvik taban egzersizleri idrar kaçırmaya engel olacaktır. Eğer hastanın günlük yaşamını olumsuz etkileyecek şekilde bir idrar kaçırma problemi varsa bunu önlemek için uzman doktor tarafından cerrahi düzeltmeler yapılabilir.

5. Pelvik Ağrılar

Devamlı veya aralıklı olarak görülen ve 6 aydan daha uzun süren ağrılar pelvik ağrı olarak isimlendirilir. Bunun altında yatan sebepler arasında jinekolojik bazı sebepler, idrar yolları ile ilgili sorunlar, kas ve iskelet sistemi ya da bağırsaklarla alakalı problemler yer alır. Ayrıca nörolojik sebeplerden dolayı da pelvik ağrılar oluşabilir. Ağrıların giderilmesi için genellikle ilk olarak doktor ilaç tedavisi başlatır. İlave ya da alternatif olarak akupunktur yöntemi de tercih edilebilir.

6. Miyom

Özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınların yaklaşık % 30’unda görülen miyom iyi huylu bir rahim kası tümörü olarak tanımlanır. Genellikle miyomlar çoğu zaman belirti vermez. Ultrasonla yapılan muayenede tesadüfi şekilde ortaya çıkar. Rahmin içinde bulunduğu konuma göre miyom kasık ağrıları, vajinal kanama, kabızlık, sık idrara gitme isteği, kısırlık, gebelik döneminde düşük gibi sorunlara yol açar. Bu nedenle kadınların düzenli muayeneden geçmelerinde fayda vardır.

İlginizi Çekebilecek Yazılar