En özel dönemlerden biri olan hamilelik anne karnındaki bebek ile başlar ve büyüyerek devam eder. Genellikle yeni doğan bebek hazırlıkları; doğumdan önceki planlamalar, anne - bebek bakımı ihtiyaçları ve bebek odası düzenlemeleri olmak üzere üç kısma ayrılır. Bunları daha da çeşitlendirmek mümkündür.
İlk olarak hamilelik belirtileri ile başlayan süreç sağlıklı doğumla sonlanır. Belirtiler çoğunlukla ikinci aydan itibaren görülür. Anne adayında mide bulantıları başlar, uyku isteği artar. Bel ağrısı ve sindirim sistemi sorunları görülür, iştahsızlık artar. Doğum öncesinde hem mental hem de fiziksel açıdan hazır olmak önemlidir. Bu sayede süreç daha sağlıklı şekilde ilerleyecektir.
Hamile Olduğunu Nasıl Anlarsın?
Vücuttaki hormonal değişikliklerle birlikte hamilelikle ilgili belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Hamile olduğunu nasıl anlarsın sorusunun yanıtını araştırdığınızda en yaygın görülen belirti regl gecikmesidir. En sık görülen belirtiler arasında;
- mide bulantısı ve kusma,
- duygularla ilgili değişiklikler,
- göğüslerde hassaslaşma ve ağrı,
- aşerme,
- baş dönmesi,
- ufak kanamalar,
- sık tuvalete çıkma isteği,
- şişkinlik ve kabızlık,
- nefes darlığı,
- kokulara karşı hassasiyet,
- regl gecikmesi,
- tat almada farklılık,
- halsizlik ve yorgunluk hissi
gibi belirtiler yer alır. Bu belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Belirtileri gösteren kişiler ilk aşamada farklı markalarda hamilelik testi satın alarak test yapabilirler. Testi alırken üzerinde yer alan son kullanma tarihinin geçip geçmediği kontrol edilmelidir. Testi en doğru sonucu verecek zamanda yapmak önemlidir. HCG hormonunu yükselmeye başladığı dönemlerde test yapmak daha kesin sonuçlar verecektir. Eğer test, regl gecikmeye başladığı ilk günde yapılırsa -daha hormon seviyesi yükselmediği için- negatif sonuç alma olasılığı yüksektir.
Anne Karnında Bebek Gelişimi Nasıldır?
6 haftadan itibaren fetüs haline giren embriyo, 2 cm.’yi aşan boyuta gelir ve ultrasonda görülebilir. Bebek gelişiminin en kritik dönemleri 3. ay sonu ve 4. ay başıdır. Bu dönemde yüz hatları oluşmaya başlar, kol ve bacaklar yavaş yavaş hareket edebilir. 4. ayda bebek hızlı gelişim gösterir, ultrasonda yüzü görünür ve cinsiyeti öğrenilir.
5. ay annenin karnındaki bebek yaklaşık 300 gram ağırlığına ulaşır, “ilk tekmesini attı” denilebilecek aydır. 6. ayda ağırlık 800 gramın üzerine çıkar, kol ve bacakları artık onun kontrolüne girer. En hızlı gelişim ise 7. ayda olur. Kilosu 1000 ile 1800 gram arası olan bebek 40 cm. boya ulaşır.
8. ayda rahimde daha fazla yer kaplayan bebek fiziksel gelişimlerini tamamlamak üzeredir. Kemikleri gelişir, cilt rengi kırmızıdan pembeye döner. 9. ayda ise ters pozisyona girerler, hareketleri biraz daha sınırlı olur. 38. haftaya gelindiğinde doğum için gün sayılır.
Anne Karnındaki Bebek Nasıl Beslenir?
Hamileyken bebek nasıl beslenir diye araştırıldığında sağlıklı bir gebelik için çok sayıda önerinin olduğunu görebilirsiniz. En çok tüketilmesi gereken besinler arasında;
- et ve et ürünleri,
- kabak çekirdeği,
- ceviz,
- meyve ve sebzeler,
- süt ve süt ürünleri,
- yumurta,
- ıspanak
gibi gıdalar yer alır. Annenin bu besinleri ve ilave olarak ekmek, bulgur gibi besinleri tüketmesi hem bebeğin hem de kendi sağlığı açısından önemlidir. Anne adaylarına bol lifli gıdaların tüketimi tavsiye edilir. Ceviz tüketimi de önemli olup tokluk süresini uzatır. Yemeklerin yanında salata tüketimi de önemlidir. Annenin yediği her besin doğrudan bebeğin beslenmesini sağlayacaktır.
Anne Karnındaki Bebek Bakımı için Tavsiyeler
Anne karnında bebekler sese karşı duyarlıdır. Bu nedenle gelişimin daha sağlıklı şekilde ilerlemesi adına bebeğinize masallar anlatabilirsiniz. Dünya masal anlatma günü boyunca birbirinden farklı masalların erişime açılması işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle hamileliğin 6. ayından itibaren yapacağınız müzik dinletme ve masal anlatma aktiviteleri işe yarar sonuçlar verecektir. Bilinmez diyarlara yolculuk yapmayı sağlayan masallar hayal gücünün sınırlarını aşan detaylara sahiptir. Her biri birbirinden ilgi çekici olan masalları hamilelikte sesli okuyarak bebeğinizin duyma yetisinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.Sigorta ile Geleceğe Güvenle Bak!
Bebeğinizin ruhsal ve bedensel sağlığını henüz anne karnındayken korumaya başlamalısınız. Bu nedenle doğum sürecinde stresi bir kenara bırakıp kendinize ve bebeğinize önem vermelisiniz. Maddi ve manevi olarak rahat bir gebelik için iki can hamilelik sigortası ürünlerimize göz atmanızı tavsiye ederiz.