Düzenli uyumak sağlıklı bir yaşam ve gelecek açısından önemlidir. Bunu sağlamak adına her yıl Mart ayının ikinci ya da üçüncü Cuma günü Dünya Uyku Günü olarak kutlanır. Uykuyla ilgili konularda harekete geçmeyi sağlayan bu uygulama 2021 yılında ‘düzenli uyku, sağlıklı gelecek’ teması ile kutlanmıştır. Uyku kalitesini artırmak ve daha sağlık dolu bir hayat sürmek için en etkili yöntemlerden biri ise mindfulness teknikleri olacaktır.
Doğru şekilde yapılan mindfulness meditasyonu dağınık halde olan zihni, ana getirebilmeyi ve bu yetiyi güçlendirmeyi amaçlar. Bu amaçla kişinin dikkati belirli nesnelere yönlendirilir. Işık, obje, nefes ya da duygular en çok tercih edilen nesneler arasında yer alır. Zihni sakinleştirmek bu çalışmaların esas konusunu oluşturur.
Mindfulness Meditasyonu ile Uyku Nasıl İyileştirilir?
Uykusuz kalmanın belli bir süre sonra bellek performansı üzerinde olumsuz etkisi vardır. Eğer bu uykusuzluk uzun sürerse uykusuzlukla birlikte diyabet, obezite, kanser, kardiyovasküler hastalık ve zihinsel işlevlerde kayıp gibi durumlar görülmeye başlanacaktır.
Mindfulness ise düşünceler ile hayal kırıklığı, öfke, yargılama, pişmanlık ya da korku bağını önler. Özellikle uykuya dalma sürecinde bu tür duygular ön plana çıkar. Bunları önlemek ve daha sağlıklı bir uyku için meditasyona ihtiyaç vardır. 17 Mart Dünya Uyku Günü kapsamında bu tür meditasyonların ve uyku kalitesini artırmak için neler yapılması gerektiğinin üzerinde durulur. Elde edilen bulgular neticesinde, mindfulness meditasyonunun, uyku kalitesinde ve niceliğinde iyileşmeler yarattığı bilinir. Ayrıca bu uygulama ile anksiyete, hafıza zayıflığı, depresyon ve zihinsel sıkıntı gibi uykusuzlukla ilgili olumsuz sağlık koşullarının da etkisi en aza inecektir.
Mindfulness Uyku Düzenini Nasıl Etkiler?
Mindfulness meditasyon kendi içerisinde iki aşamadan meydana gelir. İlk aşamada akut ve kronik dönemde kaygı ile stres düzeyleri düşürülür. İkinci kısımda ise olaya dayalı olan zihinsel rahatsızlıkların etkisi kontrol altına alınır.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre beyin kendini her yaşta yeniden yazmakta ve nasıl büyüyeceğini kendisi seçmektedir. Eğer kişi nasıl daha az kaygılanacağını ve stresle başa çıkacağını öğrenirse uykuyu sürdürme ve uykuya dalma yeteneği daha da gelişecektir. Bu amaçla mindfulness egzersizleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Mindfulness Meditasyonunun Uykuya Faydaları Nelerdir?
Doğru ve düzenli olarak uygulanan mindfulness teknikleri ile aynı anda çok sayıda fayda elde edilebilir. Bu tür uygulamalar uyku kalitesini iyileştirir. Özellikle beyindeki dinlenmeyi hafifleten bağlantılar ile uykuyu engelleyen düşünce süreçleri konusunda işe yarar sonuçlar elde edilir.
Zihin yorgunluğunu ve tükenmeyi azaltan meditasyon, yorgunluğun zararlı etkilerini en aza indirir. İş girişimcileri üzerinde yapılan araştırmaya göre mindfulness egzersizleri tükenme düzeylerini azaltmış ve hem motivasyon hem de bilişsel enerjide iyileştirici etki yapmıştır.
Ruh sağlığını iyileştiren egzersizler de psikolojik durumu olumlu yönde etkiler. Depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere stres ile alakalı bozukluklarda fayda sağlar. Tekniklerin gelişmiş duygusal düzenlemeye yararlı olduğu belirtilir.
Hafıza problemlerini sınırlı hale getiren mindfulness yoga egzersizleri ise algılanan stresi azaltır, uyku kalitesini iyileştirir. Stres seviyesinin azalması ve farkındalığın artması ile hafıza ile ilgili sorunlar en aza iner. Bu sayede alzheimer ve demans gibi rahatsızlıklara karşı etkili olur.
Dünya Uyku Gününde Mindfulness Tekniklerinin Önemi
18 Mart Cuma günü kutlanacak olan dünya uyku günü uyku kalitesini artırmanın yolları ile ilgili bilgilendirici etkiye sahiptir. 2022 yılı için bu özel günün teması “kaliteli uyku, sağlıklı akıl, mutlu dünya” olarak belirlenmiştir. Bu günün kutlamalarında sağlıklı uyku araştırmaları, bununla ilgili eğitim materyallerinin sunumu gibi veriler elde edilir. 1998 yılından bu yana Ulusal Uyku Vakfı tarafından kutlanan bu günde, sağlıklı uyku bilgilerini dünya çapında dağıtmak amaçlanır.
Uyku kalitesini artırmak için tavsiye edilen yöntemlerden biri olan mindfulness iyileştirici gücü yüksek, etkili bir tekniktir. Uyku sorunu olanların tercih ettiği bu egzersizler zihnin ve bedenin rahatlamasını sağlar. Yeni başlayanlar için ilk etapta 5 dakikalık meditasyon yeterli iken zaman içerisinde bu meditasyonun süresini artırmak faydalı olacaktır. Uyku günü ve haftası bu meditasyonlara başlamak için en doğru zamanlardan biridir. İlk adımı atarken ortamda dikkat dağınıklığına yol açacak eşyaların olmaması gerekir. Bunlar yerine tütsü, meditasyon minderi, aromalı ve uçucu yağlara yer verilebilir.
Uyku ve yaşam kalitenizi artıracak sigorta çeşitleri için Demir Sağlık hizmetlerini tercih edebilirsiniz. Dijital özel sağlık sigortası kapsamında yer alan sağlıklı yaşam paketi ile yılda bir kere mindfulness, stres ve çatışma yönetimi danışmanlığı, çift terapisi hizmetlerini dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz.