0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü Otizm: Nasıl Anlaşılır, Önlem Alınabilir mi?

SAĞLIK

16.03.2023

Yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ya da doğuştan gelen otizm nedir, diye araştırıldığında karmaşık bir yapıya sahip nöro gelişimsel farklılık olduğu görülür. Bu farklılığın beyin yapısını etkileyen bazı sinir sistemi bozukluklarından meydana geldiği düşünülür. Genellikle otizm spektrum bozukluğunun genetik faktörler kaynaklı olduğu belirtilir. Çevresel faktörlerin de otizm üzerinde etkileri mevcuttur. Her coğrafyada, her çeşit toplumda, ailede ve ırkta otizm görülme olasılığı vardır.

Otizmde erken teşhis oldukça önemlidir. Zamanında ve doğru müdahale hakkında insanların bilinçlenmesini sağlamak için her yıl 2 Nisan tarihi Otizm Farkındalık Günü olarak anılır. Özel etkinliklerin düzenlendiği bu günde insanların otizm hakkında daha fazla bilgilenmeleri sağlanır.

Otizm Nasıl Anlaşılır?

Tüm hastalıklarda belirtileri önceden bilmek hastalığın tedavi edilme olasılığını artırır. Bu amaçla Otizm nasıl anlaşılır diye bakıldığında hastalığa sahip kişilerde tekrar eden vücut hareketleri ya da davranışları, insanlara ve olaylara ilişkin zorluk, iletişim problemleri gibi durumlar görülür.

Yapılan araştırmalara göre otizm her 54 çocuktan 1’inde ortaya çıkar. Özellikle erkek çocuklarda daha sık rastlanır ve hangi şiddette olacağı kişiden kişiye değişir. Erken tanı ve yoğun bakım programları çocuğun daha kısa sürede hayata karışmasını sağlar, yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler. Haftalık en az 15 saat özel eğitim almaları tavsiye edilir. Bu eğitimler ailelerin imkanları el verdiği müddetçe devam eder.


Otizm Nasıl Bir Hastalık?

Tıbbi bir durum olan otizm nasıl bir hastalık sorusuna cevap arandığında bu hastalığı tamamen ortadan kaldıracak kesin bir tedavinin olmadığı görülür. Ancak verilecek eğitimler ile kişiler büyük ölçüde topluma kazandırılabilir. Çocukların dış dünya ile uyum becerilerinin gelişmesini sağlayan eğitimler, işlevsel bağımsızlık ve davranış terapileri sunar.

Otizm rahatsızlığında en yaygın görülen belirtiler davranışlarla ilgilidir. Elleri çırpma veya sallama, öne ya da arkaya doğru sallanma, herhangi bir amacı bulunmayan ve tekrar eden davranışlar bu hastalığın en belirgin özellikleri arasındadır. Bu kişiler genellikle daha az uyuma eğilimindedir, REM uykuları kısa sürer.

Otizm için Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Otizm Farkındalık Haftası boyunca otizmi anlamaya ve mücadele etmeye karşı yapılabilecekler anlatılır. Alınabilecek en temel önlemlerden biri anne adaylarının gebelikten önce ve sonrasında doğru beslenmesidir. Tüm zaman dilimlerinde doğal ve sağlıklı gıdalar tüketilmeli, bebek doğduktan sonra mutlaka anne sütü almalıdır.

Gündelik hayatı da daha iyi şekilde planlamak farkındalık için önemlidir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse çocukların beceri, davranış ve dil gelişimleri o kadar sağlıklı olacaktır. Renkleri normalden daha canlı gören bu çocuklar özellikle mavi renklerle rahatlarlar. Parlaklığı az olan renkleri kullanmak otizmli bireylerin sakinleşmesini sağlayacaktır. Yoğun, erken ve sürekli özel eğitim bu tür önemli uygulamaların atlanmadan yapılmasına yardımcı olacaktır. Geleceğini Sigorta ile Koruyun!


2 Nisan Otizm Farkındalık Haftası

Otizmlilere karşı genellikle toplumumuzda yoğun bir ön yargı vardır. Bunu kırmak için çeşitli Otizm Haftası etkinlikleri düzenlenir. Otizmli bireylerle zaman geçirmek onları anlamanın en iyi yollarından biridir. Nelerden rahatsız ve mutlu olduklarını bilmek, onlarla ne tür aktiviteler yapılacağını öğrenmek ve uygulamak faydalı olacaktır.

Otizm ile ilgili gönüllülük projeleri yürüten kişiler vardır. Bu kişilerle iletişime geçmek ve projelere dahil olmak, hem otizmli bireylerin hem de yakınlarının, kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayacaktır. Güvenilir kaynaklardan otizm ile ilgili doğru araştırmalar yapmak, otizmli kişilerle yaşayanlarla görüşmek, öğrenilen doğru bilgileri başkaları ile paylaşmak düzenlenen otizm etkinliklerinin temel amaçları arasında yer alır.

Türkiye’de ilk ve tek, otizmli bireyleri de kapsayan özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası ürünleri ile ilgili bilgi almak için tamamlayıcı sağlık sigortası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Yazılar