0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

7 Nisan Dünya Sağlık Günü Anlam ve Önemi

SAĞLIK

16.03.2023

Küresel çapta bir sağlık bilinci oluşturmanın hedeflendiği 7 Nisan Dünya Sağlık Günü her yıl aynı tarihte kutlanır. Bu özel günde tüm dünyada çeşitli çalışmalar yürütülür ve sağlık alanındaki araştırmalar teşvik edilir.

Farkındalık yaratılan Sağlık Günü, ilk olarak 7 Nisan 1949 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü anayasasının uygulanmaya başlaması ile kutlanmıştır. Bu örgüt ve benzer sağlık kuruluşları sağlık sorunlarını erkenden saptama, önleme, sağlığı nitelikli ve ulaşılabilir hale getirme gibi çalışmalar yürütürler.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunu belirtmek için ortaya çıkan Sağlık Günü’nde, dünya genelinde sağlık için önem taşıyan bir konu seçilir. 7 Nisan, seçilen konular ile ilgili dikkat çekme fırsatının olduğu bir gün olarak görülür. Bu gibi günler dünyada barış ve huzurun sağlanması açısından ekstra öneme sahiptir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Kuruluşu

1945 yılında Brezilyalı ve Çinli delegeler oy birliği ile uluslararası bir sağlık örgütünün kurulmasına karar vermiştir. ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Konferansı, bütün halkların sağlığının, dünyada güvenliğin sağlanması açısından önem arz ettiğini belirtmiştir. Söz konusu toplantının hazırlanması amacıyla 15 kişilik bir teknik komite oluşturulmuş ve bu komitenin başkanlığını Belçikalı Prof. Dr. Rene Sard yapmıştır. Toplantının gündemi kısa süre içerisinde komite tarafından saptanmıştır. Ayrıca kurulacak uluslararası sağlık örgütü için Anayasa taslağı hazırlanarak bu toplantıda alınması gereken kararların neler olduğu belirtilmiştir.


7 Nisan Dünya Sağlık Günü Ortaya Çıkışı

Dünya Sağlık Örgütü anayasasının 7 Nisan tarihinde yürürlüğe girmesi Dünya Sağlık Günü’nün ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Bu anayasa 22 Temmuz 1946 tarihinde 61 ülkenin temsilcisinin katılımı ile imzalanmıştır.

Anayasanın yürürlüğe girmesi için en az 26 ülkenin resmen kabul etmesi gerekir. Bu süre zarfında Dünya Sağlık Örgütü’nün görevlerini yürütmesi için bir ara komisyon seçilmiş ve bu komisyon 2 yıl boyunca görev yapmıştır. Komisyonun başkanlığını Yugoslav Prof. Dr. Andrija yapmış ve tüm çalışmalar tamamlandıktan sonra 7 Nisan 1948 tarihinde 26 ülkenin onayı ile yürürlüğe girmiştir.

O günden sonra Nisan’ın 7’si her yıl Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmıştır.

Dünya Sağlık Günü Önemi

Dünya Sağlık Örgütü tedavi, sağlık hizmetlerine erişim, riskli davranışlardan kaçınma, sağlığı koruma ve geliştirme konularına ekstra önem verilmesi gerektiğini belirtir. Özellikle gençlerin; bedenen, ruhen ve sosyal açıdan denge içinde olması gerektiği fikrini destekler. Toplumun en küçük yapı taşı olan bireylerin sağlıklı olması toplumun da sağlıklı olmasını sağlar. Bu kapsamda tedavi edici kurumların, halk sağlığı ve koruyucu sağlık kurumlarının çalışmaları önem kazanır.

Sağlık bir insan hakkı olup bu hak 1948 yılı Dünya Sağlık Örgütü Anayasası’na dayanır. Herkesin evrensel sağlık hizmetlerinden yararlanmasına dikkat çekmek adına Sağlık Günü kapsamında her sene çeşitli etkinlikler düzenlenir.


7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve Haftası

7 Nisan’da başlayan ve 1 hafta boyunca devam eden Dünya Sağlık Günü ve Haftası etkinlikleri, bilinçli gençler ve sağlıklı gelecek, fikrini temel alır. Bu süre boyunca insan başta olmak üzere tüm canlıların sağlığı hakkında toplumsal bir bilinç oluşturulmaya çalışılır. Bilinç kapsamında alınması gereken tedbir ve önlemler tüm dünyaya yayılır. Etkinliklerin geniş çevrelere duyurulması için dünyaca ünlü markalar sponsorluk çalışmaları yaparlar. Ayrıca sağlığı sürdürülebilir hale getirmek adına spor, dengeli beslenme, uyku gibi konuların önemi vurgulanır. Bunlara özen göstermek yalnızca bireylerin değil toplumun sağlığını da olumlu etkileyecektir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar