Halk arasında sağlıklı yaşama bilincini desteklemek adına 9 Şubat ülkemizde sigara bırakma günü olarak kutlanır. Tütün kullanımının zararlarının anlatıldığı bu günde farkındalık oluşturulur ve bireyler tütünü bırakma konusunda teşvik edilir.
Hem ülkemizde hem de dünya genelinde yaygın olarak kullanılan tütün bağımlılık yapıcı madde şeklinde nitelendirilir. Bu tür bağımlılıklar KOAH, kalp damar hastalıkları, kanser ve daha pek çok hastalığa yol açar. Hastalıklardan bazıları tedavi edilebilirken bazılarında erken ölüm riski vardır. Özellikle Covid-19 pandemisi ile mücadele döneminde risk daha fazladır. Tütün kullanan kişilere virüs bulaştığında ciddi zararlarla karşılaşma olasılığı yüksektir. Bu gibi risklerden dolayı sigara ve benzer tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
9 Şubat Sigarayı Bırakmak için İyi Bir Başlangıç
Sigarayı bırakma yolları araştırıldığında bunlar pek çok kullanıcıya başta zor gelebilir. Sigara bağımlılığından kurtulmak için bireysel çaba ile birlikte sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilir.
Dünya genelinde her yıl 4 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara kullanımından kaynaklanan kanser görülme olasılığı sigara içmeyenlere göre 15 – 25 kat daha fazladır. Yapılan araştırmalara göre içilen her sigara insan ömründen ortalama 12 dakika alır.
Vücuttaki bütün organlarda değişikliklere neden olan sigara kullanımı sağlık sorunlarının erken yaşlarda görülmesine yol açar. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre ilk sigara kullanımının genellikle 18 yaşında olduğu ifade edilir.
Sigara, nikotin, nargile ve elektronik sigara gibi alışkanlıklar başlangıçta rahatlama, gevşeme ve hoşlanma duygusu verir. Bu nedenle kişilerde tekrar sigara içme arzusu ortaya çıkar. Başta zevk veren bu alışkanlık zamanla huzursuzluğa dönüşür. Sigara ya da diğer tütün ürünleri içilmediğinde kişi huzursuz olmaya başlar. Başlamak kolay bırakmak ise zor bir hal alır.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ne Olur?
Sigara bırakma evreleri incelendiğinde;
- 20 dakika sonra nabız ve kan basıncı normale döner,
- 8 saat sonra kalp krizi geçirme riski azalır, kandaki oksijen seviyesi normalleşir,
- 1 gün sonra vücuttaki karbonmonoksit atılır.
- 2 gün sonra tat ve koku alma yetkinlikleri artar, kandaki nikotin seviyesi azalır.
- 3 gün sonra solunum performansı artar, enerji düzeyi yükselir ve hava yolları/akciğerler kendi kendini temizler.
- 12 haftaya kadar kan dolaşımı düzelir, enfeksiyonlara yakalanma riski azalır.
- 9 aya kadar hırıltılı soluk alıp verme, öksürük ve kısa aralıklarla nefes alıp verme gibi sorunlar azalır.
- 1 yıla kadar koroner kalp hastalığı riski, 3 yıla kadar ise mesane kanseri riski azalır.
- 15 yıla kadar kalp krizi geçirme riski hiç içmemiş kişilerle aynı seviyeye düşer, sigara içenlere göre akciğer kanseri görülme riski yarı yarıya azalır.
Sigara Bırakma Programı Nasıl Olur?
Sigara bırakma polikliniği aracılığıyla nikotin bağımlılığından kurtulmak istendiğinde ilk olarak kişiye akciğer filmi çekimi, solunum testleri, EKG ve çeşitli kan ile idrar tetkikleri yapılır. Test sonuçlarına göre herhangi bir sağlık sorununun olup olmadığı incelenir ve hasta hekim onayı ile tedavi programı belirlenir.
Tedavinin ne şekilde olacağı kişinin durumuna göre değişir. Medikal tedaviye ek olarak bazı kişilerde sakız ya da nikotin bandı gibi günlük öneriler de uygulanır. Bu tedaviler ile başlangıçta sigarayı bırakma olasılığı oldukça yüksektir. Süreç boyunca kişinin takip ve kontrolü düzenli olarak yaptırması gerekir. Uzman psikolog eşliğinde ve motivasyon destek tedavisi ile süreç başarılı şekilde sonuçlanacaktır. Sigara bırakma sonrası vücut adım adım daha sağlıklı hale gelecektir.Hızla Uygun Fiyatlı Sigorta Al!
Sigara Kullanmanın Zararları Nelerdir?
Bireysel ya da sigara bırakma merkezi aracılığıyla sigarayı bırakmayan kişilerin vücutlarında olumsuz etkiler giderek artar. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
- Sigara içenlerde şeker hastalığı riski üç kat daha fazladır.
- Amfizem, kronik bronşit, KOAH görülme riski %80 daha yüksektir.
- Beyin kanaması görülme olasılığı iki, üç kat artar.
- Yanan bir sigarada en az yüzde 80’i kansorejen olan 4000’den fazla madde vardır.
- Sigaradan her bir duman çekildiğinde beyindeki 50.000 hücre ölür.
- Sigara içen her kişinin vücudunda 20 yılda 7 kg. katran birikir.
- D vitamini, kalsiyum ve demir eksikliği görülür.
- Tek sigara ile vücutta 2,5 mgr. C vitamini yok olur.
Sigara Bırakma Evreleri
Sigarayı bırakmayı düşünen kişiler uzmanlar tarafından beş farklı gruba ayrılır. Sigara bırakma polikliniğinde neler yapılıyor diye merak ediyorsanız aşağıdaki evrelere göre planlama yapılır:
- Bırakmayı düşünmeyenler: Bu kişilerin sigarayı bırakmaya tam niyeti yoktur. Duyarlılık ve bilgilendirmeyi artırmak amaçlı uygulamalar yapılır, sigaranın sakıncaları anlatılır.
- Bırakmayı düşünenler: Bu kişiler sigarayı bırakmak isterler, niyetleri vardır. Görüşmelerde kişilere sigarayı bıraktıklarında hayatlarında ve vücutlarında oluşacak değişimler anlatılır.
- Bırakma konusunda hazırlık yapanlar: Bu evredekiler sigarayı bırakma konusunda kararlıdır. Doğrudan sigarayı bırakmak için tarih belirleme evresine geçilebilir.
- Bırakmayı başaranlar: Kişiler sigarayı bıraktıkları için kutlanır. Nikotin yetmezliği ile ilgili kendilerine bilgi verilir. Ayrıca herhangi bir yan etki veya sorunla karşılaştıklarında kendilerine destek olunacağı konusunda güven verilir.
- Bırakmış durumunu sürdürenler: Sigara bırakıldıktan sonra her an tekrar başla riski vardır. Bunu önlemek için kişilere motivasyon desteği verilir. Sigarasız geçen her gün için kendilerini güvende hissetmeleri sağlanır ve bunun olumlu etkileri hakkında bilgilenme yapılır.
Sigarayı bırakma konusunda kararlıysanız veya kullanırken “keşke bırakabilsem” diyorsanız uzman desteği alarak siz de başarabilirsiniz. Kendinize, sevdiklerinize ve tüm dünyaya; birey olarak sağlıklı bir gelecek bırakmak için Dijital Özel Sağlık Sigortası paketlerimizi inceleyin.