Çocuğun kekelemeye başlaması, ebeveynler için genel olarak endişe vericidir. Çoğu ebeveyn bu durumla karşılaştığında büyük bir karamsarlığa düşer. Ancak endişelenecek ve karamsarlığa düşecek bir neden olmayabilir. Hatta çoğu zaman bu durum geçicidir.
Çocuklarda kekemelik aslında oldukça yaygın. Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü (NIDCD) verilerine göre, çocukların %5 ile %10’u çocukluk dönemlerinin bir noktasında kekeliyor. Kekeleme genel olarak 2 ve 6 yaş arasındaki dönemde oluyor. Sağlığını Sigorta ile Koru!
Kekemelik Farklı Şekillerde Olur mu?
Kekeleyen çocuklar, ne söylemek istediklerini ve neyi anlatmak istediklerini bilirler. Ancak kekeleme nedeniyle istediklerini söylerken zorlanırlar. 3 farklı kekeleme çeşidi vardır.
- Tekrarlar: Çocuklar bir kelimeyi ya da kelimenin bir kısmını tekrar eder. (“k-k-k-k-k-köpeği sevebilir miyim?)
- Uzatmalar: Çocuklar konuşurken ve bir kelimeyi seslendirirken bir sesi uzatır. (ssssssssssssssssssssssssssssssssss biraz)
- Duraksamalar: Çocuklar kelimeleri çıkarmakta zorlanabilir. Bu da duraksamalara neden olur.
Kekemelik erkek çocuklarda kız çocuklara göre daha yaygın olarak görülebilir. Şimdilik araştırmalar buna neyin sebep olduğu hakkında yeterli bilgi vermiyor. Büyük olasılıkla, kekeleyen her çocukta farklı olabilen faktörlerin bir kombinasyonu nedeniyle bu durum oluşuyor.
Konuşma bozukluğunun yaygın bir çeşidi olan gelişimsel kekemelik, çocuklar konuşma ve dil becerilerini öğrenirken ortaya çıkar. Kekemeliğe bir beyin hasarı da neden olabilir ancak bu durum çok daha az yaygındır. Diğer taraftan, birçok insanın inandığının aksine, kekemeliğin psikolojik faktörlerden kaynaklaması da az görülür. Sağlık Turizmi Komplikasyon Sigortasını İncele
Kekeleyen Çocuğa Destek Olun
Kekelemek hem çocuklar hem de ebeveynler için sıkıntıya ve strese neden olabilir. Ancak bu stresi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var. Kekeleyen çocuğunuz konuşurken farklı şekillerde zorluk çekebilir. Kekelemeyi yönetmeyi deneyerek çocuğunuza destek olabilir ve stresini azaltabilirsiniz. Kekelemeyi yönetmenin en iyi ve en etkili yolu, kekelemeye odaklanmak yerine sabırlı ve destekleyici olmaktır. Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü bunun için bazı öneriler sunuyor:
- Ebeveyn olarak kekeleyen çocuğunuz ile sohbet etmek için rahat ortamlar yaratın. Her gün çocuğunuzla sohbet etmek ve onu dinlemek için zaman ayırın.
- Çocuğunuzla konuşurken yavaş ve rahat bir şekilde konuşun.
- Çocuğunuzun kendi kelimelerini ve cümlelerini bitirmesine izin verin. Bu ilk zamanlarda biraz zor olabilir, çünkü çocuğun takıldığı yerde ona yardım etmek ve cümlesini bitirmenin iyi bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu isteğinize karşı koymak ve bunu çocuğunuzun kendisinin yapmasını beklemek kekelemenin azalması açısından daha etkili bir yol olarak görülür. Ayrıca çocuğunuz da sizin beklediğinizi ve müdahale etmediğinizi gördüğünde daha rahat olacaktır.
- Şekilden çok içeriğe odaklanın. Yani çocuğunuzun size neyi nasıl söylediği ile değil ne söylemek istediği ile ilgilenin. Odağınızı içeriğe verdiğinizde sorduğunuz sorular da içeriğe yönelik olacaktır. Bu da çocuğunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir.
Ebeveyn olarak yapabildiğiniz ölçüde çocuğunuzun kekelemeliğini görmezden gelin, diğer bir ifadeyle buna odaklanmayın. Ancak bazen çocuklar daha farklı düşünebilir. Eğer çocuğunuz kekemeliğinden rahatsız görünüyorsa ve bunu gündeme getiriyorsa ona karşı açık olun. Kekelediğini bildiğinizi söyleyin fakat iyi olduğunu ve endişelenecek birşey olmadığını belirtin. Ayrıca uzmanların anne babaların okul öncesi çocuklarına kekemelik konusunda nasıl yardımcı olabileceğine dair ipuçlarına da göz atabilirsiniz. STKS Satın Al
Kekemelik Konusunda Ne Zaman Yardım Alınmalı?
Okul öncesi dönemde görülen çoğu kekemelik kısa sürelidir ve yaklaşık 6 ay içinde kendiliğinden geçer. Genel olarak, kekeleyen çocukların %75'i kekelemeyi tamamen bırakır. Diğer taraftan, kekemeliğin daha uzun sürdüğü durumlar olabilir. Bu durumlarda ebeveynlerin daha fazla yardım alması gündeme gelir. Peki hangi durumlarda çocuk doktorunuzla ya da bir konuşma dili patoloğuyla konuşmalısınız:
- Çocuğunuzun kekemeliği 6 ila 12 aydan uzun süredir devam ediyorsa bir uzmana danışmak faydalı olur.
- Çocuğunuzun kekemeliğinin 3 ya da 4 yaşından sonra başlamış olması durumunda da bir uzmanla konuşabilirsiniz. Çünkü kekemeliğin bu yaşlarda başlaması devam etme olasılığını artırabilir.
- Kekemeliğin zamanla şiddetinin ya da sıklığının arttığını görüyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Bunun için çocuğunuzu gözlemlemeniz çok önemli.
- Ailenizde erken çocukluktan beri devam eden bir kekemelik öyküsü varsa çocukta görülen kekemelik için bir uzmana danışmalısınız.
- Eğer çocuğunuz kekemeliği nedeniyle çok üzgünse ve bununla başedemediğini düşünüyorsanız, bu durumda da çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz.
Gebelik sürecinde ve sonrasında alacağınız sağlık hizmetleri için uygun fiyata birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. Özellikle gebelik esnasında iki can hamilelik sigortası ile hem bebeğiniz hem de kendiniz için ek teminatlara sahip olursunuz. Düzenli kontrol ve sağlık desteği için de online doktor hizmetini kullanabilirsiniz.