0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Bir evcil hayvanla büyümek çocukların zihinsel gelişimini nasıl etkiliyor?

Anne ve babaların temkinli yaklaştığı durumlardan olan evcil hayvan bakımının, çocukların zihinsel gelişimi üzerindeki olumlu etkileri yadsınamaz. Eğer çocuğunun alerjik bir hassasiyeti bulunmuyorsa, evcil hayvanının rutin kontrollerini ve aşılarını yaptırdığın sürece korkulacak bir durum olmadığını bilmelisin. Evcil hayvan ve çocuk arasındaki iletişimin sağlıklı ilerleyebilmesi için çocuğunu yalnız bırakma, doğru bağı kurması için yönlendirme sağla.

SAĞLIK

23.06.2020

Hayvanları çok seviyor ve evcil hayvan bakımı üstlenmek istiyor; ancak çocuğunun zarar görme ihtimali olduğunu düşünerek bu durumdan vazgeçiyor olabilirsin. Evcil hayvanların, çocuğunun sağlığını tehdit edebileceği yönündeki soru işaretleri zihnini meşgul ediyorsa sana iyi bir haberimiz var: Evcil hayvan bakımı, çocukların gelişimi açısından son derece faydalı. Ayrıca araştırmalar da bir evcil hayvanla büyüyen çocukların zihinsel gelişimini, diğerlerine göre daha sağlıklı şekilde tamamladığını gösteriyor. Aşağıda evcil hayvanların çocukların zihinsel gelişimine hangi yönlerden katkıda bulunduğunu bulabilirsin:

Sevgi ve güven duygusu aşılar

Evcil hayvanla büyüyen çocuklar, sevgiyi ve güven duymayı daha hızlı öğrenir. Hayvan sevgisi ve hayvan hakları duyarlılığı, çocuklara küçük yaştan itibaren kazandırılması gereken bilinç duygularıdır. Ebeveynlerin evcil hayvanlara karşı gösterdiği sevginin çocuklar tarafından örnek alınmasıyla beraber, hayvanlardan korkulmaması gerektiği bilinci oluşmaya başlar. Hayvanda gözlemlenebilen; sevgi, mutluluk, üzüntü, sadakat, koruma gibi duygular çocuklar tarafından model alınabilir. Hayvan sevgisi vezarar görmeyeceği düşüncesi oluştuğunda, güven duygusu da gelişim gösterir.

Sorumluluk kazandırır

Evcil hayvanla büyüyen çocukların, evcil hayvanın bakımını yakından takip edebilmeleri sayesinde sorumluluk bilinçleri de hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Evcil hayvana sahip ailelerin, zamanla çocuklarına da bakım konusunda bazı görevler vermeleri, çocukların kendi başlarına sorumluluk almaktan korkmamalarını sağlar. Küçük yaşlardan itibaren bu sorumluluğu alabilen çocuklarsa, ileride özgüveni yüksek, sorumluluk almaktan çekinmeyen ve başkalarına ihtiyaç duymadan hayatta kalabilen yetişkinler demektir.

Sosyal gelişime katkı sağlar

Evcil hayvanlarla sosyal iletişimi sağlayabilen çocuklar, sosyal yönü gelişmiş bireyler olarak yetişir. Sosyal ortamlara daha kısa sürede adapte olmaları açısından, çocuğun evcil hayvanlarla olan iletişimi etkin rol oynar. Sosyal ilişkileri güçlü olan çocuklar, paylaşıma açık, dışa dönük olur ve daha kolay arkadaşlık kurar. Aynı zamanda hayvan davranışlarını gözlemleyen çocuk, insan davranışlarını da anlamlandırma becerisi kazanır. Hayvanlar da insanlar gibi doğar, büyür, çoğalır, ölürler. Çocuğun bu durumlara yakından tanık olması, bilinçli bir ebeveyn yaklaşımıyla, çocuğa duygusal hassasiyet kazandırır ve onu güçlendirir. 

Aile içi iletişim güçlenir

Evcil hayvanı olan ailelerde, bireyler arası iletişim de güç kazanır. Bir evcil hayvana bakmak, aile bireylerinin bir arada daha fazla ve daha kaliteli vakit geçirmesini sağlar. Ayrıca kardeşler arasındaki bağı güçlendirir ve paylaşabilecekleri bir ortak bir ilgi alanı oluşturur.

Evcil hayvanlar empatiyi öğreten birer oyun arkadaşıdır

Evcil hayvanlar tıpkı çocuklar gibi o ailenin bir üyesidir. Özellikle ailelerinin bu şekilde bir yaklaşımı olduğunu gören çocuklarda empati duygusunun daha gelişmiş olduğu bilim tarafından kanıtlanmış bir gerçek. Bunu sağlayan şeyse büyük oranda çocukların hayvanlarla birlikte oynadığı oyunlar. Kendi türü dışında bir canlıyla da tıpkı diğer arkadaşlarıyla oynadığı gibi oyunlar oynayabilmesi, çocuğun paylaşma ve empati yetilerini daha iyi kazanmasını sağlar.