0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

Anne Bebek için Alınabilecek Önlemler

SAĞLIK

01.11.2021

Sağlıklı bir hamilelik, hem anne sağlığını hem de bebeğin sağlığını kapsıyor. Bebeğini kucağına aldığın doğum anına kadar, kendi sağlığına ek olarak bebeğinin sağlığını da düşünmen gerek. Bunun için doktorunun da gözetimi altında yürüyüş, yoga, yüzme gibi spor aktivitelerine devam etmeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve elbette stresten uzak kalmalısın. Bir anne adayı olarak bunlar dışında alabileceğin basit önlemler de var. İşte senin ve bebeğin için birkaç öneri…

Hamilelikten Önce Doktora Başvurun

Anne bebek sağlığı, risk oluşturabilecek bazı hastalıkların farkında olmakla yakından ilişkili. Bu nedenle hamilelikten en az 3 ay önce bir doktora başvurarak check-up yaptırman önemli. Bu genel kontrol; tansiyon, diyabet gibi problemlerin farkında olunmasına ve gerekli olması halinde tedaviye başlanmasına imkan tanıyor.

Önceden yaptıracağın kontroller sayesinde hamileliğin boyunca karşı karşıya kalabileceğin problemler için önlem almış olursun. Ayrıca hamilelik öncesi doktor kontrolü sonucunda kızamıkçık aşısı gibi gerekli tamamlayıcı aşılar da yapılabiliyor. Son olarak bu aşamada doktorun gerekli görürse folik asit takviyesine de başlamanı isteyebilir.

Kilonuza Dikkat Edin

Fazla kilolar, özellikle sağlıksız beslenmeye bağlı ise birçok sağlık problemine yol açabilir. Bu nedenle hamile kalmaya karar verdiğinde ideal kilonda mısın ya da ideal kilondan ne kadar uzaksın mutlaka değerlendirmelisin. İdeal kilonun çok basit bir hesaplaması var. Kilonun boyun karesine bölünmesi sonucunda elde ettiğin rakam vücut kitle endeksini gösteriyor. Bu vücut kitle endeksinin 20’nin altında olması kişinin zayıf, 35’in üstünde olması ise kişinin aşırı kilolu olduğunu gösteriyor.

Hesaplamaya göre vücut kitle endeksin 35’in üzerinde ise ideal kilona yaklaşmak için adım atman gerekebilir. Çünkü aşırı kilo hamilelikte hem senin hem de bebeğin sağlığı için tehlikeli olabiliyor. Hamilelik boyunca ise yine vücut kitle indeksine göre kilo almaya gayret etmelisin. Örneğin zayıf kişilerin hamilelik döneminde yaklaşık 14 kilo, kilolu kişilerin yaklaşık 6-7 kilo alması tavsiye ediliyor.

Kendinizi Koruyun

Kimse virüslerle temas ederek enfeksiyon kapmak istemez. Ancak bir de hamile isen bu duruma çok daha fazla dikkat etmen gerekir. Çünkü hamilelik döneminde geçirilen bazı enfeksiyonlar bebeğin sağlığını da etkileyebiliyor. Örneğin suçiçeği, kızamıkçık gibi enfeksiyonlar bebeğin de enfekte olmasına neden olabilir. Bu tarz virüslerden korunmanın en ideal yolu varsa eksik aşılarını hamilelik öncesinde olmak. Böylece bu virüslere karşı bağışıklığını güçlendirebilirsin.

Hamile iken kendin ve bebek için riskli olabilecek diğer bir sağlık problemi ise grip. Vücudunun grip virüsüne alışkın olduğunu düşünebilirsin. Ancak unutma ki grip virüsü sürekli mutasyona uğruyor ve özellikle hamile iken, bağışıklık sistemin virüsle tahmin ettiğin kadar güçlü bir şekilde savaşamayabilir. Dolayısıyla hamilelikte gribi biraz daha ağır geçirebilirsin. Bu riski azaltmanın yolu da zamanında grip aşısını olman. Bunların yanında idrar yolu enfeksiyonu da göz ardı etmemen gereken risklerden birisi. İdrar yolu enfeksiyonları zamanında tedavi edilmediğinde böbrek problemlerine sebep olabilir. Eğer idrarını yaparken yanma, acı gibi şikayetlerin varsa ihmal etmeden doktoruna başvurmalısın.

Kendinizi Dinleyin

Hamilelik boyunca vücudun birçok yeni belirti ile karşı karşıya kalacak. Ancak bazı farklılıkları görmezden gelmemelisin. Örneğin hamileliğin 20. haftasından sonraki dönemlerde, normalde tansiyon rahatsızlığın olmasa bile hipertansiyon gelişebilir. Hamilelik döneminde kısa sürede aşırı kilo aldığını düşünüyorsan, şiddetli baş ağrıları ile savaşıyorsan ya da arada karartılar görüyorsan hemen doktoruna bilgi vermelisin. Tüm bunlar hipertansiyon belirtisi olabilir ve yüksek tansiyon senin ve bebeğin hayatını tehdit edebilir.

Kendini gözlemleyerek fark edebileceğin diğer bir farklılık bacaklarda şişlik. Ayakların, bacakların şişmesi çoğu hamilelikte doğal görülüyor ancak bacaklarında tek taraflı şişme, kızarıklık ya da ağrın varsa doktora gitmeyi ihmal etmemelisin. Çünkü bu belirtiler kan pıhtılaşmasına yatkınlık ile ilgili olabilir.

Sigara, Alkol ve Bilinçsiz İlaç Tüketmeyin

Sigara ve alkol bebeğin gelişimi ve beyin sağlığı için oldukça tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle hamile kalmadan önce bu alışkanlıklarını terk etmelisin. Hamilelik boyunca da her ikisinden de uzak durmalısın.

Sigara ve alkol kadar tehlikeli diğer bir unsur ise bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmak. Sana zararsız görünen birçok ilacın bebeğin için son derece zararlı olduğunu aklından çıkarmamalısın. Dolayısıyla hamilelik boyunca gerekli olması halinde kullanacağın tüm ilaçları doktora danışarak kullanmalısın.

Anne bebek sağlığını korurken güvenilir bir destek almak için doğum sigortası ürünümüzü inceleyin.