Derin düşünme anlamına gelen meditasyon aslında farkındalık ve bilinçle iç huzurun sağlanması şeklinde ifade edilir. Yapılacak olan meditasyonun biçimleri sosyo kültürel farklılıklara, inanç sistemine, düşünce yapılarına ve coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak vücuda katkı sağlayan meditasyon kişiye farklı düşünme yetileri kazandırır ve kişisel olgunlaşma sağlar.
Detaylı olarak incelendiğinde psikolojide meditasyon tekniklerinin aslında dini ritüellerden ilham alınarak ortaya çıktığı belirtilir. Kişinin ruhsal açıdan rahatlamasının bir yolu olan bu uygulamalara dikkat çekmek için her yıl 21 Mayıs Meditasyon Günü olarak kutlanır. Tıp bilimi tarafından kabul gören bu günde meditasyon yapma farkındalığı ile ilgili bilgi edinme amaçlanır.
Meditasyon Nedir?
Özellikle 21 Mayıs tarihinde daha fazla merak uyandıran meditasyon nedir sorusunun yanıtı bir tür arınma tekniğini gösterir. Doğu kültürlerinde bilinç açıcı ve köklü bir arınma olan bu uygulama dinsel ritüellerin haricinde manevi açıdan rahatlamak amaçlı da yapılabilir.
Başka düzeydeki gerçekliği algılamayı sağlayan bu uygulamalar varlığı hissedip iç dünyada aydınlanma kazanmayı sağlar. İnsanın çevresinde olup bitenle ve içerisindekilerle yoğun şekilde iletişime geçmesine yardımcı olan derin düşünme ruhu arındırır ve olumlu duyguları tüm vücutta hissettir. Sağladığı olumlu etkiler sayesinde ruhun tedavi edilmesinde önemli bir etkendir. Doğru ve istenen sonuçları alabilmek için en iyi meditasyon tekniklerini uygulamak gerekir. (Örneğin; transandantal teknik olan yoga gibi.)
Meditasyon Yapmanın Faydaları Nelerdir?
Zihne odaklanarak beyinde dolaşan cümleleri kontrol altına almayı sağlayan meditasyon, başarılı sonuçları ile tüm dünya genelinde ilgi görür. Meditasyon yapmanın amacı nedir diye araştırıldığında bu pratiğin çok sayıda faydasının olduğu fark edilir.
Doğru meditasyon uygulamaları anksiyete durumunu kontrol altına alır ve stresi azaltır. 3500 kişi üzerinde yapılan araştırmada 8 haftalık bir meditasyon programı sonucunda stres sebepli durumların azaldığı görülür. Panik atak şikayetini azaltan bu pratik öz farkındalığın da gelişmesini sağlar.
Yaş ilerledikçe ortaya çıkan hafıza kaybını azaltan meditasyon zihni genç tutar, dikkat dağınıklığını önler. Zihinsel berraklığa pozitif etki eder, demans ve hafıza kaybı ile mücadelede etkilidir. Bağımlılıklar ile mücadelede yardım eden bu uygulama, kişiye pozitif duygu ve davranışlar kazandırır. Bu kişilerin çok nazik insanlara dönüştüğü belirtilir. Çoğu kişinin yaşadığı uykusuzluk sorununu ortadan kaldırır ve kaliteli bir uyku sunar. Aynı zamanda ağrıları kontrol altına alır ve kan basıncının düşmesini destekler.
Evde Meditasyon Nasıl Yapılır?
Gün içerisinde evde meditasyon nasıl yapılır diye bakıldığında ilk olarak düzen olması gerektiği görülür. Aksi halde kişiler bir süre sonra sıkılıp meditasyonu bırakabilirler. Uygulama sırasında rahat bir şekilde oturmak, nefese odaklanmak ve burundan nefes alıp ağızdan nefes vermek önemlidir. Duruş ve nefes doğru şekilde ayarlandıktan sonra düşüncelere odaklanmak gerekir. Düşüncelerin farkına varılır, onlara dışarıdan bakılır ve kabul edilir. Böylece kişi hayatına dışarıdan bir göz gibi bakabilecek ve onların ruhuna çarpmasına izin vermeyecektir.
Evde daha kolay yapılabilmesi adına farklı meditasyon türlerinden en uygun olan seçilebilir. Yatarak meditasyon ya da mantra meditasyonu en çok tercih edilen teknikler arasındadır. Tek bir noktaya odaklanarak zihni boşaltmayı denemek her zaman daha etkilidir. Objeye odaklanmak istendiğinde herhangi bir sınır yoktur her şey odak için seçilebilir. Objeyi göz hizasında tutmak ve odaklanma süresinde en az 10 ya da 15 dakika kalmak tavsiye edilir.
En İyi Meditasyon Teknikleri Nelerdir?
Deneyerek ve uyandırdığı hisleri ölçerek en uygun meditasyon tekniğini bulmak mümkündür. En çok tercih edilen teknikler arasında farkındalık meditasyonu, spiritüel meditasyon, aşamalı gevşeme tekniği, hareket meditasyonu, yürüyüş meditasyonu, görselleştirme tekniği yer alır. Bunlar sayıca artırılabilir olup kişiye göre farklılık gösterebilir.
Yapılacak meditasyonun işe yarar sonuçlar verebilmesi için rahat kıyafetler giymek gerekir. Kıyafet terleme ya da üşüme ile dikkat dağınıklığına sebep olmamalıdır. Ayrıca kaşındırıcı ve rahatsız edici kıyafetlerden de uzak durulmalıdır. Uygulama için sakin ve huzurlu bir ortam tercih edilmelidir. Meditasyona yeni başlayan kişilerde odaklanma problemi sıklıkla yaşandığından tablet, telefon gibi cihazlar sessiz konuma alınmalı, dikkat dağıtıcı etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Dış dünyadaki sesleri duymak çoğunlukla zihne odaklanmaya engel olacaktır.