0850 252 04 04 TEKLİF AL EN

10 Adımda Metabolizmanı Hızlandırıp Yağlarından Kurtul!

SAĞLIK

25.08.2021

Metabolizma, günlük hayatta sıklıkla duyulan kelimelerden biri. Bazıları metabolizmasının çok yavaş çalıştığından ve su içse yaradığından şikayet ederken, bazıları metabolizmasının fazla hızlı olduğundan ve bir türlü istediği kiloya gelemediğinden dem vuruyor. Peki gerçekten metabolizma tüm bunların baş aktörü mü? Eğer öyleyse metabolizmayı nasıl hızlandırabiliriz?

Metabolizma Nedir? Nasıl Çalışır? 

Metabolizmayı, yaşamın devam etmesi için bedeninin verdiği kimyasal tepkilerin bütünü olarak tanımlayabiliriz. Metabolizmanın gücü ise aldığın besin maddelerini kullanarak enerji üretmeyi ve bu enerjiyi kullanmayı sağlıyor. Dolayısıyla beden, besin maddelerinden ürettiği enerji ile yaşamsal fonksiyonları yerine getiren bir makina gibi düşünülebilir. 

Ürettiğin enerji ile harcadığın enerji arasında bir denge bulunuyorsa yani; metabolizman iyi bir şekilde çalışıyorsa sağlıklı bir kiloya sahip olursun. Ürettiğin ve harcadığın enerji miktarı arasındaki dengenin bozulması ise vücudun enerji yükünü yağ olarak depolamasına neden oluyor. Üstelik metabolizmanın iyi çalışmaması farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Tüm gayretlerine rağmen yine de sağlık sorunları yaşadığında ise Demir tamamlayıcı sigorta ya da özel sağlık sigortası ile gerekli tedaviyi temin edebilirsin. Tabii bundan önce sağlığın nasıl korunması gerektiğini bilmek de fayda var.

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizma hızı yaş ilerledikçe yavaşlıyor. Metabolizma hızının düşmesi, ne kadar hareketli bir yaşama sahip olursan ol kilo almaya, yorgunluk ve halsizlik hissetmeye neden oluyor. Bu nedenle metabolizma hızlandırma sağlıklı hissetmek ve enerjik olmak için oldukça önemli. Peki metabolizma hızlandırma için ne yapmamız gerekiyor? İşte basit 10 öneri.

1. Su Tüketimini Artır

Sabah kalktığında, yemek aralarında, yatmadan önce, aklına gelen her an su içebilirsin. Su tüketmek için ne özel bir sunuma ne de yanında bir atıştırmalığa ihtiyacın var. Sadece su tüketmekten keyif al ve bol bol su iç. Güvenli Gelecek için Sigorta Al!

2. Kahvaltıyı Atlama 

Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak metabolizmanın iyi çalışması için önemli. Araştırmalar her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapanların yapmayanlara göre daha kolay kilo verdiklerini gösteriyor. Çünkü sabah uyandığında yediklerini metabolizman daha kolay yakıyor. Bol lifli ve ortalama 400 kalori içeren kahvaltıyı alışkanlık haline getir. Kahvaltına bir bitki çayı da ekleyebilirsin.

3. Öğünlerini Düzenli Al

Öğün atlamak, açlık hissini artırarak kontrolsüzce yemeye neden oluyor. Bu da metabolizmanın kalori yakmasını zorlaştırıyor. Öğün atlamak yerine öğün sayısını artırmak ise metabolizmanın hızlanması için en basit çözümlerden biri. Diyet yapsan bile bir güne 3 öğün yerine 5 ya da 6 küçük öğün sığdırabilirsin. ÖSS'yi Keşfet

4. Kas Kütleni Artır

Kas dokusu daha fazla kalori yakmanı sağlıyor. Bu nedenle kas kütleni artıracak egzersizler yapmak ve ağırlık hareketleri yapmak metabolizma için faydalı. Unutma, düzenli egzersiz kilo verme ve vücut yağı yakmak için de mükemmel bir çözüm.

5. Protein Ağırlıklı Beslen 

Protein sindirimi, yağlara ve karbonhidratlara göre daha zor. Bu nedenle protein aldığında metabolizman daha hızlı çalışıyor. Protein tüketiminin diğer bir faydası ise verdiği tokluk hissi. Protein tüketimi ile daha uzun süre tokluk hissedersin ve ara öğünlerde aşırıya kaçarak daha fazla kalori almamış olursun.

6. Süt İç

Günlük kalsiyum alımı vücut yağı yakmak için yararlı. Kalsiyumu ise doğal yollardan alabilirsin. Örneğin süt içmek de bunun için en lezzetli bir önerilerden biri.

7. Yeterli Karbonhidrat Al

Sebzelerden, meyvelerden ve tam tahıllı ürünlerden karbonhidrat ihtiyacını giderebilirsin. Özellikle lifli yiyecekler kilo kontrolü için de en büyük yardımcın olacaktır. 

8. Besin Seçimine Özen Göster

Metabolizma hızını yanlış besinlerle yavaşlatma. Öğün aralarında sağlıksız hamur işleri yerine kuru meyve, kuru yemiş gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih edebilirsin. Smoothie gibi enerji veren yiyecekler de günlük tüketim listende yer almalı. Detoks yapmak da metabolizmayı hızlandıran adımlardan biri.

9. Kendini Zorlama

Kilo vermek için vücuduna aşırı yüklenme. Çünkü kısa sürede zayıflamak için ne kadar az yemek yersen, metabolizman da o kadar az çalışacaktır. Yanlış diyet sonucu bir anda kas kütleni kaybederek kilo vermek ise sağlıksız kilo kaybına neden olacaktır. Özel Sağlık Sigortası Fiyatını İncele

10. Strese Dikkat

Stres sadece zihinsel ve psikolojik sağlığın değil, fiziksel sağlığın da düşmanı. Ne kadar zor olsa da stres kaynaklarından uzak durmaya ya da strese yenik düşmemeye özen göster.