Yaz aylarında sıcak havanın ve hareketliliğin etkisiyle birlikte insanlarda beslenme sorunları, susuzluk, halsizlik ve yaz hastalıkları sıklıkla görülür. Bu tür olumsuz etkileri önlemek adına su ve sudan zengin olan gıdalarla beslenmek gibi önemli noktalara dikkat etmeniz gerekir. Yaz mevsiminin tadını en iyi şekilde çıkarabilmek için sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilirsiniz. Yeterli sıvı alımı ve doğru tüketilen öğünler yaz boyunca enerjik kalmayı sağlayacaktır.
Yazın yapılan en büyük hatalardan biri sıcağın etkisiyle gelen iştahsızlık hissidir. Çoğu insan bu hisle birlikte kahvaltı öğününü doğrudan atlar. Oysa kahvaltı en sağlıklı öğün olup mutlaka bilinçli şekilde yapılmalıdır. Sağlıklı besinlerle yapacağınız kahvaltı size zindelik kazandıracaktır. Ceviz, kuru kayısı karışımı ya da bir su bardağı süt iştah olmayan anlar için kurtarıcı olacaktır.
Yazın Zinde Kalmak için 7 Beslenme Önerisi
1. Aşırı Yağ Tüketiminden Kaçının
Günlük enerji ihtiyacını karşılamak adına vitamin, protein ve mineral yönünden zengin beslenmeniz gerekir. Fakat bunun tam aksine yazın aşırı yağlı beslenmek vücudunuzda çeşitli sıkıntılara yol açabilir. Özellikle kalp sorunları ve yüksek tansiyonun tetikleyicisi fazla yağ tüketimidir. Bunları yaşamamak için kızartma yerine buğulama ya da haşlama gibi pişirme yöntemleri tercih edilebilir.
2. Su İçmeyi Aksatmayın
Yeterli miktarda sıvı tüketimi vücutta biriken atıkların dışarı atılmasında oldukça etkilidir. Özellikle bol su içmek yazın gelecek halsizlik, susuzluk ve bitkinlik gibi durumları önleyecektir. İdeal kiloda olan yetişkinlerin gün içerisinde 2 ya da 3 litre kadar su içmeleri gerekir.
3. Vitamin Destekli Beslenmek
Vücudun sağlıklı şekilde çalışabilmesi için çeşitli vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Özellikle C, A ve E vitaminleri vücudun temizleyici sisteminde önemli role sahiptir. Doğal gıdalar yoluyla bu vitaminler vücuda alınabilir. Fındık, ceviz, yumurta, maydanoz, turunçgiller, domates, kuşburnu, havuç, kuru baklagiller, buğday, badem, bulgur, taze sebze ve meyveler ile deniz ürünleri tüketmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.
4. Çay Yerine Çorba İçin
Yaz sıcaklarında aşırı çay tüketimi halsizliği tetikler ve enerji kaybına yol açabilir. Bunun yerine daha sağlıklı ve enerjik olmak için çorba içebilirsiniz. Özellikle gün içinde yeteri kadar su içemeyen kişilerdenseniz soğuk çorbaları tercih edebilirsiniz. Ayran, taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu gibi içecekler de vücudun su deposunu dolduracaktır.
5. Kırmızı Meyveler Tüketin
Meyvelerin bol olduğu yaz sezonunda kırmızı meyveler tüketmeniz sağlığınıza sağlık katacaktır. Özellikle karpuz mükemmel bir sıvı kaynağı olarak bilinir. Ancak içindeki yoğun şekerden dolayı 1, 2 dilim tüketilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Yüksek su oranı kırmızı meyveler için de geçerli olup antioksidan, mineral ve vitamin deposudur. Dikkatli olarak tüketeceğiniz bu meyveler cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere vücutta sayısız faydaya sahiptir.
6. Yoğurt Yiyin
Yaz sofralarının en iyilerinden olan yoğurt yüksek miktarda su içerir. Probiyotik bir gıda olması ve zengin mineral içeriği ile son derece sağlıklı bir besindir. Vücudun genel sağlığını olumlu yönde etkileyen yoğurt her yaşta düzenli olarak tüketilmelidir. Özellikle doğal ev yoğurdu tüketilmesi tavsiye edilir. Bu tür gıdalar kemiklerin güçlenmesini de destekleyecek, yaz susuzluğunu giderecektir.
7. Kendinizi Aç Bırakmayın
Öğün atlamak ya da uzun süre aç kalmak sağlıklı değildir. Bu tür durumlar sıcak havalarla birleştiğinde vücutta bitkinliğe sebep olur. Uzun süreli açlık bir sonraki öğünde sınırsızca yemeye yol açar. Az ve sık beslenmek her zaman daha sağlıklı olacaktır. Bu amaçla günde 3 ana ve 3 ara öğün tüketebilirsiniz.