Sağlıklı ve uzun yaşam sürebilmek için beslenme şekliniz oldukça önemlidir. Öncelikle, doğru beslenme; sağlıklı bir cilde kavuşmanızda etkin rol oynar. Aynı zamanda tüm bu olumlu etkiler psikolojik olarak daha iyi hissetmenize zemin hazırlar. Belli başlı beslenme kuralları ise sağlığınızı düzene sokmanız için atmanız gereken ilk adımları belirleyen yol göstericilerdir. Bu yazımızda sıraladığımız nitelikleri dikkate alarak size sağlıklı beslenmenin 6 altın kuralından bahsedeceğiz.
1. Dengeli Beslenin
İnsan vücudu günlük olarak belirli miktarlarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerale ihtiyaç duyar. Vücudunuzun bu ihtiyaçlarına cevap veren ve tüm besin gruplarını içeren dengeli bir beslenme programına ihtiyacı vardır. Öncelikle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri ve miktarlarını öğrenmelisiniz, daha sonra bu miktarları gün içinde öğünlerinize dağıtarak kendinize dengeli bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.
2. Su Tüketin
İnsan hayatında oksijenden sonraki en önemli madde sudur. Sadece insanların değil dünya üzerindeki tüm canlıların yaşamını sürdürebilmesi için suya ihtiyacı vardır. İnsan vücudundaki kas dokuları yüksek oranda su içermektedir. Kaslar insanlara hareket yeteneği kazandıran sistemlerdir. Sağlıklı bir biçimde hareket edebilmek için insan kaslarının güçlü ve sağlıklı olması, ihtiyacı olan suyun vücuda alınması gerekir. Ayrıca günlük yeterli su tüketimi metabolizmayı hızlandırmaktadır. Vücut ısısı ve kan basıncının dengelenmesi, toksik maddelerin vücuttan atılması, vücutta oluşan ödemlerin atılması gibi daha çok sayıda önemli fonksiyonları yerine getirerek insan sağlığının olumlu yönde ilerlemesinde etkin rol oynar.
3. Az ve Sık Beslenin
Az ve sık beslenmek, doğru besinleri seçtiğiniz takdirde sizi açlık hissinden tamamen kurtaran bir öğün programı oluşturmanızı sağlar. Beslenme programınızda 3 veya 4 saat arayla bol lifli, şekersiz ve protein içeren besinlere yer vererek kan şekerinizi düzenleyebilir ve sonraki öğünlerinizde çok fazla yemeyi engellemiş olursunuz. Böylelikle kilonuzu koruyarak daha sağlıklı bir bedene kavuşursunuz.
4. Bol Sebze ve Meyve Tüketin
Vücudunuz için gerekli olan vitaminleri meyve ve sebze tüketerek sağlayabilirsiniz. Meyvelerin lifli yapısı, doyduğunuzu hissettirerek sizi uzun bir süre tok tutabilir. Ancak meyve tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta meyvelerin taze olmasıdır. Mevsiminde taze olarak tüketilen meyve ve sebzeler sağlığınız için en doğru seçenek olacaktır.
5. Lifli Gıdalar Tüketin
Lifli gıdalarla beslenmek sindirim sistemi hastalıklarını büyük oranda azaltır. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için de oldukça faydalıdır. Belli başlı lif kaynağı olan besinler; tam buğday unundan yapılan ürünler (makarna, ekmek...), yulaf, keten tohumu, elma, kuru kayısı, bezelye, şalgam, pancar, mercimek ve çok sayıda yeşil yapraklı sebzeler de yüksek oranda lif içerir. Ancak sebzelerden yüksek oranda fayda sağlamak için çiğ tüketilmesi gerekir.
6. Şeker ve Tuz Tüketimini Azaltın
Tüketilen tuzlu ve şekerli yiyecekler vücuttaki sodyum ve şeker dengesini bozabilir. Şeker ince bağırsakta emilerek hızlıca kana karışır ve kan şekerini yükseltir. Bu durum ilerleyen zamanlarda diyabet hastalığına neden olabilmektedir. Fazla tuz tüketmek ise hipertansiyon, böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği ve akciğer hastalığına neden olabilir. Tuz ve şekerin, vücuttaki dengeyi korumak ve hastalıkları önlemek için az miktarda tüketilmeleri gerekmektedir.
Düzenli ve sağlıklı beslenmek her insanın vücudu için mutlaka yapması gereken bir ihtiyaçtır. Sağlıklı beslenerek vücudunuzu birçok olumsuz durumdan koruyabilirsiniz. Fakat elinizde olmayan sebeplerden dolayı, kaza durumu gibi, sağlığınızı koruyamayacak duruma gelebilirsiniz. Bu aşamada sizin için hayatınızı güvence altına alacak olan ve size özel tasarlanmış Özel Sağlık Sigortası hizmetimize göz atabilirsiniz.