Sağlığımız için
organik, ilaçsız ve doğal sebze meyve tüketmeye özen gösteriyoruz. Marketlerde,
pazarlarda her ne kadar sağlıklı ve taze besinler bulsak da, hiçbiri bahçeden
direkt soframıza gelen sebzeler kadar lezzetli ve doğal olamaz. Şehir hayatında
sebze yetiştirebileceğimiz bir bahçeye sahip olmak neredeyse imkansız. Peki ya
evde kendi minik bahçemizi oluşturma şansımız varsa?
İşte evde, balkonda ya
da cam kenarında kolaylıkla yetiştirebileceğin sebzeler:
Domates
Domatesin, saksıda
yetişebilecek en verimli sebze olduğundan şüphen olmasın. Büyümek ve kızarmak
için bol güneş ışığına (günde en az 5-6 saat) ihtiyaç duyan domatesin ister
cherry, istersen de daha büyük türlerini evinizde yetiştirebilirsin. Domates
çekirdeklerini saksıya ekmeden önce bir bardak suyun içinde bir gün süreyle
çimlendirmen yeterli olacaktır. Eğer geniş bir saksı kullanır ve domateslerin
yanına biraz da fesleğen ekersen, hem domateslerin için fesleğen
kalıntılarından oluşan doğal gübre elde etmiş olur hem de domatesinin lezzetine
lezzet katarsınız.
Salatalık
Düzenli sulama isteyen
salatalıklar, çeşidine bağlı olmakla birlikte orta boyutlarda bir saksıda
yetiştirilebilir. Suda veya nemli bir bez içinde bir gün bekleterek
çimlendirdiğin salatalık tohumlarını saksıya ekerek 2-3 ay içinde kendi
yetiştirdiğin salatalıkları yemeye başlayabilirsin. Salatalık fidelerinin bol
sulama ve bol güneş ışığı istediğini unutma.
Kabak
Kabak, en kolay yetişen
sebzelerden biridir ve ürün açısından oldukça bereketlidir. Ilık havaları
sevdiği için, kış mevsimi bittikten sonra ekmende fayda olan bu sebzenin
tohumlarını aynı şekilde çimlendirdikten sonra geniş bir saksıya aralarındaki
boşluklara dikkat ederek ekmen önerilir. Gübre ile zenginleştirdiğin toprağını
küçük bir çapa yardımıyla çapalayarak sebzenin verimini arttırabilirsin.
Fasulye
Börülceden çalı fasulyesine
kadar tüm taze fasulye çeşitlerini evde yetiştirebilmen mümkün. İlkokuldaki fen
bilgisi derslerinden fasulye tohumunu çimlendirmeye dair bir ön bilgimiz zaten
mevcut. İşte bu şekilde çimlendirdiğiniz tohumları aralarında boşluklar
bırakarak saksına ek ve eğer balkonda tutuyorsan soğuğa ve rüzgara maruz
kalmadıklarından emin ol. Çiçek açtıktan sonra fasulye fidelerini sulamayı
sıklaştır.
Yeşil soğan
Evde çimlendiğini fark
ettiğin kuru soğanları, yeşil soğan yetiştirmek için kullanabilirsin. Ya da
frenk soğanı tercih ediyorsan, satılan hazır tohumlardan alabilirsin. Önceden
su ile karıştırarak biraz beklettiğin toprak karışımını, saksıya koyup
soğanları ya da tohumları bunun içine yerleştir. Yeşil soğan çok hızlı büyüyen
ve 10-15 gün içinde ürün vermeye başlayan bir sebzedir. Toprağın üzerinde çıkan
yeşil soğan dallarını makas yardımıyla keserek kullanabilirsin. Soğanlar
büyümeye devam edecektir.
Marul
Salatalarını,
mutfağındaki saksıdan aldığın marullarla yapma fikri çok hoş değil mi? Satın
aldığın gübre ile zenginleştirilmiş toprağın içine, birçok yerde rahatlıkla
bulabileceğin marul tohumlarını çimlendirip ekin. Marullar ne çok sıcağı, ne de
soğuğu sever. Bu yüzden güneş alan, ancak çok sıcak olmayan bir yerde
yetiştirmeye özen göster. Düzenli sulamayla kısa sürede kendi yetiştirdiğin
marulları tüketmeye başlayabilirsin.
Zencefil
Kış mevsiminde hepimiz
için kurtarıcı görev gören zencefili evde yetiştirebilmek mümkün. Parçalara
ayırıp su içinde çimlenmesini beklediğin kök zencefili daha sonra, zengin
toprak karışımının olduğu bir saksıya ekin. Zencefil bol suyu ve güneşi sever. Bu
yüzden onu soğuktan uzak tut ve düzenli sulayarak toprağın sürekli nemli
kalmasına özen göster. Diğer sebzelere göre yetişmesi biraz daha zaman alan bu
bitkinin kökünü, yaklaşık 9-10 ay içinde tüketmeye başlayabilirsin. Yazdan
hazırladığınız zencefili, kışın hastalıklara karşı koruyucu kalkan olarak
kullanabilirsin.